Węgry to kraj położony w Środkowej Europie, nie posiadający dostępu do morza. Na Węgrzech panuje umiarkowany klimat. Przez kraj ten przepływa rzeka Dunaj, będąca drugą pod względem wielkości rzeką znajdującą się w całej Europie. Do innych największych i najbardziej znanych rzek ego kraju należą: Cisa oraz Drawa. W kraju tym znajduje się również największe jezioro znajdujące się w Europie Środkowej, czyli Balaton.

Węgry to państwo charakteryzujące się wysoko rozwiniętym rolnictwem. Na obszarze tym znajdują się bowiem największe grunty orne, stanowiące aż 50% powierzchni wszystkich gruntów zlokalizowanych na terenie całej Europy. Na Węgrzech uprawia się między innymi kukurydzę, jęczmień, słonecznik, buraki cukrowe, czy tytoń.

Węgry to kraj rozwinięty także pod względem turystyczny. Wedle przeprowadzonych badań, kraj ten odwiedza każdego roku około 30 milionów turystów. Węgry mogą poszczycić się bardzo dobrze rozwiniętą bazą hotelową. W kraju tym znajdują się także znane i bardzo chętnie odwiedzane przez turystów kąpieliska, zwłaszcza te położone nad Balatonem. Dla turystów główną atrakcją są miejscowości wypoczynkowe oraz uzdrowiskowe, do których można zaliczyć między innymi: Pecz, Jawaryn, Eger, Sopron, czy Szentendre.

Turyści w szczególny sposób cenią też kuchnię węgierską, a zwłaszcza tradycyjny gulasz, określany tu jako gulyás. Słowo to funkcjonuje na chwilę obecną w wielu słownikach europejskich. To, co w głównej mierze charakteryzuje kuchnię wegierską, to przede wszystkim ostre potrawy. Tradycyjnym daniem jest halászlé, a więc zupa rybna.

Warto przeczytać