Zagraniczne podróże mają wiele zalet dla rozwoju naszej osobowości i zdobywaniu nowych doświadczeń. Jednym z nich jest próbowanie lokalnej kuchni, poznawanie nowych smaków i przepisów. To grzech jechać w takie miejsce jak Tajlandia i odżywiać się w fast foodach, ponieważ tajska kuchnia nie dość, że jest tania, to jeszcze bardzo zdrowa. Jeśli w najbliższym czasie wybierasz się do Tajlandii, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, jakich potraw musisz spróbować będąc na miejscu.

Pad Thai, czyli smażony makaron

Symbol tajskiej kuchni, a zarazem najpopularniejsza potrawa wybierana wśród turystów. Co sprawia, że turyści tak chętnie zajadają się smażonym makaronem z odrobiną sosu tamaryndowca, sosu rybnego i cukru palmowego, a Tajowie uważają to danie za raczej przeciętne i jedzą tylko wtedy, kiedy nie mają pomysłu na nic lepszego? Smażony makaron po tajsku można porównać do włoskiego makaronu z oliwą, czosnkiem i papryczką peperoncino - czyli "coś z niczego". Wśród turystów to danie cieszy się ogromną popularnością ze względu na połączenie pięciu smaków (słynna zasada pięciu smaków na dalekim wschodzie), czyli kwaśnego (tamaryndowiec z sokiem z lemonki), słonego (sos rybny), słodkiego (cukier palmowy) i ostrego (doprawione płatkami chili). Smażony makaron z powodzeniem zjemy na ulicznych straganach, podawany z kiełkami fasoli mung, cebulą dymką i ogórkiem, a kosztuje nie więcej niż 40 baht (a w restauracjach może dochodzić nawet do 200).

Tom Yam Goong, czyli zupa ostro-kwaśna z krewetkami

Kolejne bardzo popularne tajskie danie, występujące bardzo często w wersji z kurczakiem zamiast krewetek. Jest to wywar z kurczaka lub wieprzowiny, który wzbogaca się aromatem trawy cytrynowej, liśćmi lemonki kaffir, sokiem z lemonki, galangalu (przyprawa podobna do imbiru), sosu rybnego i chili - stąd ostro-kwaśny smak. W Tajlandii przyjęło się jedzenie zupy z ryżem, przy czym samego wywaru używa się właśnie do polania ryżu. Tajowie jedzą same składniki z miseczki, więc nazywanie tej potrawy zupą nie do końca odpowiada naszemu wyobrażeniu zupy. Często można spotkać wersję z mleczkiem kokosowym, a kosztują one od 80 baht.

Som tam, czyli sałatka z papai

To zdrowe, pyszne i aromatyczne danie. Bardzo popularne do kupienia na bazarach i straganach, ceny wahają się od 30 do 100 baht, czasem z dodatkiem krewetek. Wersji tej sałatek jest wiele, ale głównym składnikiem jest posiekana papaja, pomidor, orzeszki ziemne, chili, sos rybny i lemonka.

 

Warto przeczytać