Tequila jest wysokoprocentowym meksykańskim trunkiem, którego produkcja polega na destylacji sfermentowanego soku z niebieskiej agawy. Stała się prawdziwym symbolem Meksyku i z całą pewnością należy do jego podstawowych towarów eksportowych.

Trochę historii

Po raz pierwszy tequilę wyprodukowano w XVI wieku w pobliżu założonego w 1656 roku miasteczka o tej samej nazwie. Już Aztekowie wyrabiali sfermentowany napój z liści Agawy, który określany był mianem pulque. Działo się to zanim do Meksyku przybyli hiszpańscy konkwistadorzy. To właśnie Hiszpanie stworzyli pierwszą wytwórnie tequili.

Około 1600 produkcja tequili ruszyła pełną parą. Wszystko za sprawą Don Pedra Sáncheza de Tagle, który na terenie dzisiejszego Jalisco otworzył pierwszą fabrykę i zapoczątkował masową produkcję meksykańskiego trunku. Już 8 lat później alkohol został opodatkowany. Oczywiście produkowanej wówczas tequili daleko było jeszcze do obecnej formy trunku.

Tequilę popularną dzisiaj wyprodukowano dopiero na początku XIX wieku w mieście Guadalajara. Trunek nie od razu zdobył popularność. Początkowo był lokalnym produktem alkoholowym, po który sięgali głównie miejscowi. Obecnie tequila należy do najpopularniejszych i najlepiej sprzedających się napojów alkoholowych. W związku z tym, na szeroką skalę zaczęto w Meksyku uprawiać agawę niebieską.

Rodzaje tequili

Wyróżnia się pięć podstawowych rodzajów tequili:

- tequila blanco,

- tequila oro,

- tequila resposado,

- tequila añejo,

- tequila extra añejo.

Tequila Blanco, popularnie określana, jako tequila silver, jest trunkiem niepostarzanym. Butelkuje się ją już 60 dni po destylacji. Tequila blanco posiada bardzo silny aromat, co wyróżnia ją spośród innych rodzajów tequili. Według znawców i miłośników meksykańskiego trunku jest to najlepsza odmiana tequili. Tequila oro jest znana także, jako tequila gold. Jest alkoholem młodym, ale postarzanym. Oznacza to, że zawiera pewne sztuczne substancje, których zadaniem jest poprawa aromatu i smaku. Ma po prostu przypominać leżakowane odmiany tequili. Tequila resposado jest alkoholem postarzanym w beczkach dębowych od 2 do 12 miesięcy. Oczywiście im dłuższe leżakowanie, tym bardziej pełny i intensywny jest jej smak. Smak tequili resposado cechuje się wyczuwalnymi nutami kwiatowymi. Mniej wyczuwalny jest naturalny aromat agawy. Tequila añejo podlega leżakowaniu, co najmniej przez rok. Ma zdecydowanie ciemniejszy kolor, niż inne rodzaje tequili oraz wyrazisty smak, który zawdzięcza długiemu leżakowaniu w kadziach. Tequila extra añejo jest najdłużej leżakowanym gatunkiem tequili. Pozostaje ona w dębowych beczkach ponad trzy lata. Nie brakuje ekspertów, którzy uznają ją za niezwykle szlachetny trunek i stawiają na równi z najlepszymi whisky oraz koniakami. 

 

Warto przeczytać