5 tradycyjnych dań prosto z Nikaragui

Nikaragua przyciąga turystów zainteresowanych przede wszystkim obserwacją ptaków, wulkanami i niezwykłą kulturą. Jednak kraj ten ma wiele do zaoferowania również wielbicielom przygód gastronomicznych. Można tu odkryć wyjątkowe i autentyczne smaki. Jej mieszkańcy pasjonują się jedzeniem. Tradycyjne dania z Nikaragui można znaleźć w ekskluzywnych restauracjach, ale i w biednych knajpkach z dziurami w ścianach, na lokalnych rynkach i u sprzedawcy na rogu ulicy. Oto kilka z najpopularniejszych potraw:

Gallo Pinto
Gallo pinto jest narodową potrawą, którą Nikaraguańczycy mogą jeść na śniadanie, obiad i kolację. Nazwę tego dania tłumaczy się, jako malowany kogut. Gallo pinto zwykle składa się z czerwonej fasoli, białego ryżu i pokrojonej w kostkę cebuli, które smażone są razem na dużej patelni z odrobiną wody, w której gotowano fasolę, aby uzyskać czerwonawy odcień mieszanki. Na wybrzeżu Atlantyku i na karaibskich wyspach fasola, ryż i cebula smażone są w oleju kokosowym lub z dodatkiem mleczka kokosowego, które nadaje im bardziej kremowy smak. Nikaraguańczycy żartują, że cały kraj działa na mocy gallo pinto.

Desayuno Nica
Gallo Pinto jest także jednym z głównych składników tradycyjnego, nikaraguańskiego śniadania desayuno típico, które dostarcza mieszkańcom Nikaragui wystarczająco dużo energii do późnej pory obiadowej. Desayuno Nica to prawdziwe śniadanie bogów. Obejmuje jajko sadzone lub jajecznicę z pokrojoną w kostkę cebulą i papryką, smażone banany, kilka kwadratów smażonego lub świeżego sera, ułożoną w stosik porcję gallo pinto i świeżą tortillę z kukurydzy. Typowe dodatki to pico de gallo, sos salsa z drobno pokrojonych pomidorów i cebuli oraz kwaśna śmietana. Czasami na talerz trafia także boczek lub kaszanka! Nie może zabraknąć tropikalnego soku np. z pitahaya (owoc smoka) lub z calala (marakuja) i mocnej miejscowej kawy. Desayuno Nica to jedno z najlepszych śniadań, jakie możemy zjeść w obu Amerykach.

Nacatamales
Wykonane z ciasta kukurydzianego faszerowanego wieprzowiną, plastrami ziemniaka i gałązką mięty ziołowej zwanej yerba buena, nacatamales są wersją meksykańskich tamalas lub wenezuelskich hallacas. Nazwa tej potrawy pochodzi z Nahuatl, języka starożytnych Azteków, gdzie naculca oznacza mięso, a tamalli coś zapakowanego. Ciasto kukurydziane jest zawinięte w liść babki lancetowatej. Nikaraguańczycy zazwyczaj spożywają nacatamale na śniadanie, ponieważ są uważane za zbyt ciężkie do jedzenia wieczorem. Podczas gdy wieprzowina i ziemniaki są klasyczną kombinacją dla nacatamales, można je nadziać dowolnym farszem. Popularne jest nadzienie z kurczaka, ryżu lub warzyw.

Quesillo
Quesillos to danie typu fast food sprzedawane z wozów ulicznych w całym kraju. Składają się z tortilli, w którą zawijany jest domowy, biały ser posypany obficie marynowaną cebulą z dużą porcją śmietany. Są podawane w opakowaniu plastikowym lub płasko na talerzu. Miasta La Paz Centro i Nagarote rywalizują ze sobą o miano dostawców najlepszych quesillos w Nikaragui.

Rondón
Rondón to klasyczna kuchnia kreolska serwowana na atlantyckim wybrzeżu Nikaragui. Jest to typowe danie jednogarnkowe, idealne dla zapracowanych rybaków, które stało się kultowym daniem dla całego regionu. Ryby, krewetki, homary lub inne owoce morza, które można tu złowić, są dodawane do garnka z warzywami korzeniowymi, takimi jak yuca (maniok), ziemniaki, marchewka oraz bananami, papryką, papryczkami chilli i mlekiem kokosowym, by stworzyć przepyszny gulasz. Rondón można również ugotować z mięsa wołowego, wieprzowego lub żółwiego, ale śmietankowy smak orzecha kokosowy najlepiej komponuje się z owocami morza.

Autor