​Argentyna znana jest na całym świecie ze swoich pysznych, soczystych steków, ale ma również wiele mniej znanych lokalnych potraw, które mogą zachwycić nasze kubki smakowe. Polecamy jedne z najsmaczniejszych dań, jakie Argentyna ma do zaoferowania, a nie są to wcale smażone plastry mięsa wołowego.

Pastel de papa
To mięsno-ziemniaczana zapiekanka, idealna na zimne dni. Danie jest bardzo sycące. Mielone, mięso miesza się z cebulą oraz pomidorami i układa na dnie naczynia. Na nim ląduje gotowane jajko, a niekiedy kilka oliwek. Następnie na wierzch wykłada się ziemniaczane purre, a całość posypuje żółtym serem i zapieka. Stosunek mięsa do ziemniaków wynosi około 50:50, więc na pewno nie będziemy potrzebowali deseru po tej uczcie.

Guiso de lentejas
Gulasz z soczewicy to kolejna popularna potrawa, którą Argentyńczycy serwują w okresie od czerwca do września, kiedy temperatura powietrza znacząco spada. Danie jest niezwykle gęste i przyrządzane na bazie pomidorów, czerwonego wina, warzyw, boczku i kawałków kiełbasy chorizo. Nie tylko zaspakaja, największy nawet głód, ale również skutecznie rozgrzewa. Locro Jedzone głównie w czasie świąt narodowych oraz w okresie zimowym tradycyjne argentyńskie danie, może sprawić, że poczujemy się syci i usatysfakcjonowani. Locro wykonane jest z kukurydzy, białej fasoli i kawałków mięsa, takich jak cielęcina, bekon, chorizo ​​i wieprzowina. Jest to obfity gulasz, który tradycyjnie spożywany był przez klasę robotniczą, którą nie stać było na droższe kawałki mięsa.

Milanesa
Milanesa jest podstawową potrawą w każdym argentyńskim domu i po steku chyba najpopularniejszym daniem mięsnym. To cienki, panierowany filet z cielęciny lub kurczaka. Jego nazwa pochodzi najprawdopodobniej od włoskiej potrawy cotoletta alla milanesa. Nie do końca wiadomo, czy potrawa trafiła do Argentyny za sprawa Włochów, jednak nazwa z pewnością ma włoskie konotacje. Niekiedy zamiast mięsa do jego przyrządzenia używa się bakłażanów. To doskonała opcja dla wegetarian. Danie jest bardzo łatwe do przyrządzenia, może być zarówno grillowane, jak i smażone na tłuszczu. Często podaje się je "a la napolitana", co oznacza, że jest zwieńczone plasterkiem szynki, sosem pomidorowym lub pokrojonymi pomidorami i serem.

Dulche de  leche
Argentyńczycy kochają słodycze. Dlatego wśród najbardziej rozpoznawalnych argentyńskich dań nie może, zatem zabraknąć deseru. Rekordy popularności bije w tym kraju dulce de leche, czyli ciągnący się krem kajmakowy. Niezwykle słodki, bardzo niezdrowy, ale jakże pyszny. To baza do przyrządzania wielu innych deserów. Bardzo często podawany jest w formie zapiekanej, jako flan lub w pucharku, jako samodzielny deser. Mieszkańcy Argentyny stosują go również w podobny sposób, jak my nutellę czy dżemy, smarując nim chleb lub naleśniki. W żadnym sklepie spożywczym nie może zabraknąć tego specjału. Przez wielu traktowany jest, jako produkt pierwszej potrzeby! Bez dulce de leche nie byłoby również najpopularniejszych argentyńskich ciasteczek alfajores. Wyglądają one, jak markizy, ale smakują zupełnie inaczej. Warstwę kajmaku otaczają z dwóch stron kruche ciasteczka, które oblane są białą albo ciemną czekoladą, ewentualnie oprószone cukrem pudrem. Będąc w Argentynie warto skosztować oryginalnych argentyńskich specjałów. Kuchnia argentyńska to z całą pewnością nie tylko wołowina i steki. To cała gama rozmaitych dań, smaków, aromatów i typowych dla Argentyny produktów oraz przypraw.

Warto przeczytać