Kulinarna podróż po Indonezji!

Kuchnia Indonezji jest jedną z najbardziej niezwykłych i barwnych kuchni na świecie, pełną intensywnego smaku. Przez wieki tereny Indonezji podlegały licznym wpływom, co oczywiście pozostawiło pewne ślady również w kuchni. Bez trudu doszukamy się w kuchni indonezyjskiej smaków indyjskich, chińskich, arabskich, portugalskich, hiszpańskich, angielskich i holenderskich.

Charakterystyka kuchni indonezyjskiej
Ok. 6 000 indonezyjskich wysp oferuje nam wiele regionalnych specjałów, ale niezależnie od miejsca w Indonezji większość posiłków, w tym również śniadanie, oparte jest na ryżu. Smażony ryż, czyli „nasi goreng” uważany jest za narodowe danie z Indonezji i można go znaleźć dosłownie wszędzie, od ekskluzywnych restauracji, przez lokalne knajpki, po uliczne stoiska z jedzeniem. Ryż przyprawiony jest „kecap manis”, czyli słodkim sosem sojowym, szalotką, czosnkiem, tamaryndem i chili. Towarzyszą mu inne składniki, głównie jajka, kurczaki, krewetki lub solone, suszone ryby.

Indonezyjski sos chili o nazwie „sambals” jest również podstawą tej kuchni. Istnieje wiele rodzajów sambals, z których wszystkie łączą różne papryki chili z rozmaitymi kombinacjami przypraw, owoców lub warzyw. Posiłki zazwyczaj zawierają ryż, sambal i marynaty z małą ilością mięs, owoców morza lub warzyw, często w formie curry. Ludzie jedzą prawą ręką albo łyżką i widelcem.

Niektóre intensywne smaki w indonezyjskich potrawach pochodzą z bardzo słodkich i kwaśnych składników takich, jak wspomniany już sos sojowy kecap manis, stosowany w niezliczonych potrawach. Kwaśne smaki i aromaty to zasługa tamaryndów, limonki, szalotek, imbiru, kurkumy i trawy cytrynowej.

Ze względu na wilgotny klimat i wulkaniczną glebę, tropikalne owoce, warzywa i przyprawy znajdują się tu w ogromnej obfitości. Stosowane są codziennie w wielu daniach suszone przyprawy, takie jak nasiona kolendry, strąki kardamonu, cynamon, kminek, goździki i gałka muszkatołowa, a każde curry zawiera wiele suszonych przypraw, a także świeże zioła.

Najpopularniejsze dania kuchni indonezyjskiej
„Rendang” dosłownie oznacza suche curry i jest naprawdę popularnym daniem w Indonezji. To faktycznie rodzaj suchego gulaszu wołowego. Pochodzi z Minangkabau znanego szarzej, jako Padang, w Zachodniej Sumatrze. Dlatego nazywa się Rendang Padang lub Rendang Minangkabau. Rendang to w zasadzie mięso, zwykle wołowina, ale czasem wątroba, kurczak, mięso kozie lub inne mięso, gotowane w mleku kokosowym i przyprawach aż do wyschnięcia. W wyniku tego powstaje silna mieszanka smaku o zaskakującej konsystencji. Jest to jedna z najlepszych potraw na świecie, podawana najczęściej z ryżem.

Kolejne popularne danie archipelagu to różne odmiany satay. W zależności od regionów do satay używane są różne rodzaje mięsa, jak i rozmaite sosy. Koncepcja jest jednak wszędzie dokładnie taka sama. Jednorodne kawałki wołowiny, baraniny, kurczaka, wieprzowiny lub ryb są marynowane z przyprawami, nadziewane na drewniany patyk, a następnie grillowane na gorącym węglu. W większości przypadków mięso podawane jest z gorącym i pikantnym sosem peanutowym, kawałkami ogórka, szalotki, ryżem lub plasterkami ciasta z ryżu lontong.

Bakso, czyli zupa z mięsem, to jedna z najbardziej popularnych potraw na ulicy w Indonezji, sprzedawana przez większość obwoźnych garkuchni, tak popularnych na całym archipelagu. Miska bakso jest często podawana z makaronem wermiszelowym lub makaronem jajecznym, tofu, gotowanymi jajkami, chili, chrupiącymi smażonymi kawałkami cebuli i słodkim sosem sojowym do smaku. Podstawą tej zupy są sporej wielkości klopsiki, które przyrządzane są jakiegokolwiek mięsa, od wołowiny, kurczaka po ryby, a nawet wieprzowinę.

O popularności „nasi goreng” już wspominaliśmy. Jednak w kraju, gdzie ryż stanowi podstawę wyżywienia nie może zabraknąć innych potraw na jego bazie. Jedną z nich jest „nasi uduk”, czyli ryż gotowany w mleku kokosowym zmieszanym z kolendrą, solą, liśćmi laurowymi i aromatem z trawy cytrynowej. Puszysty i pachnący, często serwowany jest z gotowanym lub smażonym kurczakiem, pasami z wołowiny i przyozdabiany plasterkami ogórka i świeżymi listkami bazylii. To oryginalne danie z ryżu jest popularne szczególnie w Jakarcie. Tutaj zwykle jest zwykle serwowane ze smażonymi szalotkami i sałatką z boku. Niektórzy uliczni sprzedawcy proponują nasi uduk owinięte liśćmi bananowca wraz z różnymi dodatkami.

Najpopularniejszą sałatką jest „gado gado”. To sałatka warzywna, składająca się z warzyw, takich jak kapusta, chajot i gorzkie melony, gotowanych na parze lub blanszowanych. Dodaje się do niej także smażone tofu i tempeh oraz ciastka z ryżu. Mieszanka ta jest zanurzona w słodko - korzennym sosie. Gado gado występuje również w wielu odmianach, w zależności od wybranych warzyw.

Autor