5 przysmaków kuchni azjatyckiej, których warto spróbować

Azjatyckie potrawy są fascynujące, pyszne i zdrowe. Dlatego coraz więcej osób interesuje się wypróbowaniem najciekawszych dań azjatyckich. Nie brakuje również smakoszy, którzy czynią je częścią swojej diety. Od czego należy zacząć przygodę z niezwykłą azjatycką kuchnią? Są takie danie, które są popularne w więcej, niż jednym kraju w Azji i cieszą się względami mieszkańców Zachodu. To właśnie ich warto spróbować na dobry początek. Przedstawiamy 5 takich potraw:

Satay
Satay jest niekwestionowanym królem azjatyckich dań. Pomimo, że pisownia różni się od kraju czy nawet poszczególnych regionów (satay, satey, sati itp.), to cały czas jest to ta sam potrawa. Najprościej mówiąc to mięso nadziewane na patyk i pieczone na węglu drzewnym lub otwartym ogniu.

W azjatyckich krajach muzułmańskich takich, jak Indonezja czy Malezja to głównie mięso z kurczaka lub wołowiny wykorzystywane jest do przyrządzenia satay. Tajlandia jest bardzo znana z pieczenia rozmaitych podrobów np. wątroby, serc czy żołądków wieprzowych, a nawet drobiowych. W niektórych rejonach Azji można też skosztować żab smażonych w oleju, również nadzianych na patyczki. To popularne danie zwłaszcza w Tajlandii, Kambodży czy Laosie.

Satay zazwyczaj podaje się z różnymi dipami. Chociaż najbardziej popularnym jest sos orzechowy. Daniu towarzyszą często ryż, siekane cebulki, ogórki oraz inne warzywa. Polacy, jako miłośnicy wszelkich grillowanych potraw, powinni być zadowoleni. No chyba, że zostaną zaskoczeni żabim mięsem. Może jednak warto otworzyć nieco swoje kulinarne horyzonty.

Sushi
Sushi jest popularne na całym świecie i Azja nie stanowi tu żadnego wyjątku. W rzeczywistości w Azji uważane jest za wyższej klasy przysmak i jedzone głównie w luksusowych restauracjach. Można też kupić gotowe sushi w regionalnych supermarketach. Ale najlepiej jest znaleźć świetny bar sushi, gdzie serwują autentyczne azjatyckie przysmaki. Dobrej jakości sushi to niesamowite kulinarne doświadczenie.

Sushi to coś więcej, niż tylko surowe ryby, ryż, płaty z wodorostów i sos sojowy. Przygotowanie sushi jest od lat uważane za prawdziwą sztukę. Inne składniki, takie jak słodki, marynowany imbir i chrzan japoński Wasabi są obecnie dostępne niemal wszędzie. Można, zatem zamówić sushi do domu, zjeść je w eleganckiej restauracji albo pokusić się o samodzielne przygotowanie tej wyjątkowej potrawy rodem z Japonii.

Curry z kurczaka
Kurczak curry jest uniwersalnym daniem, które można znaleźć w menu prawie każdej restauracji w Azji, zarówno tej ekskluzywnej, jak i lokalnej knajpki. Przyprawa curry we wszystkich możliwych odmianach, smakach i kolorach jest łatwo dostępna w całej Azji i intensywnie wykorzystywany do tworzenia niebiańskich potraw curry. Przygotujmy się jednak na to, że w zależności od kraju otrzymamy na talerzu zupełnie inaczej wyglądające i smakujące dania. Chociaż potrawy z curry nie są ograniczone jedynie do kurczaka, to wydaje się, że takie curry, jest najbardziej popularne.

Smażony ryż
Ryż jest podstawowym pożywieniem w każdym kraju azjatyckim. Zasadniczo jest gotowany zwykły biały, z sosem kokosowym lub szafranem z dowolnym rodzajem mięsa lub warzyw. Smażony ryż sam w sobie jest ogromnym przysmakiem. Jest to tania i bardzo dobra potrawa we wszystkich krajach Azji. Ryż do niej należy właściwie przygotować. Gotuje się go co najmniej 8 godzin wcześniej i wstawia do lodówki. Z jednej strony taki ryz nie rozpada się w trakcie smażenia, z drugiej zaś nie skleja się w grudki.

Spring Rolls
Mieszkańcy Zachodu zazwyczaj łączą Spring Rolls z chińską kuchnią. Ale gdybyśmy poprosili o wypowiedź poważnego szefa kuchni w jednej z azjatyckich restauracji, z pewnością oceniłby wietnamskie Sring Rollsy, jako najlepsze. Spring Rolls są popularne w większości krajów azjatyckich, a Chiny, Wietnam Filipiny, Tajwan, Indonezja zajmują pierwsze miejsce na liście.

Spring Rolls przygotowywane są z surowego papieru ryżowego, w który zawija się gotowane mięsa lub warzywa. Są też wersje, które nie są smażone. Takie spożywane są głównie na Tajwanie. Najpopularniejszymi składnikami farszu są mięso mielone, marchewka, kiełki fasoli, świeży szczypiorek, czosnek, makaron wermiszelowy oraz grzyby shitake. Czasami dodaje się sos sojowy, proszek z orzeszków ziemnych lub sos rybny.

Wszystkie te dania charakteryzują się prostotą wykonania. Ich główną siłą są popularne azjatyckie składniki oraz niezwykle aromatyczne przyprawy, które nadają im wyjątkowego smaku. Obok tych potraw nie można przejść obojętnie. Rosnąca popularność kuchni azjatyckiej mówi sama za siebie.
 

Autor