Kuchnia amerykańska uchodzi za jedną ze smaczniejszych na świecie, ale też tłustych i niezdrowych. Czasem na się wrażenie, że Amerykanie jedzą tylko burgery i frytki, a wszystko pokrywają duże ilości sera i bekonu. Czy takich specjałów możemy spodziewać się także na Hawajach? Na szczęście, najmłodszy stan należący do USA pozytywnie nas zaskoczy! Co powinniśmy wiedzieć o kuchni hawajskiej? Jakich potraw musimy koniecznie spróbować? Z czego słynie kuchnia na Hawajach? Jeśli jesteście smakoszami, zapraszamy do przeczytania poniższego artykułu!

Rajskie wyspy z ananasem w tle
Do archipelagu hawajskiego należy 137 wysp, z czego tylko 7 jest zamieszkałych, a na niektóre można dostać się jedynie łódką. Stolicą Hawajów jest Honolulu, które znajduje się na wyspie O’ahu. Ogólnie Hawaje zamieszkuje ok. 1 300 000 Amerykanów, głównie z pochodzenia Polinezyjczyków, ale duży procent stanowią też potomkowie imigrantów z Azji. Znajdą się tu także Europejczycy, którzy postanowili nigdy więcej nie wracać do domu z wakacji. Na kształtowanie się kuchni wpływa również sprzyjający klimat, o którym mówi się „Łagody tropikalny”, bo na wyspach przez cały rok jest ciepło i przyjemnie, a poziom wilgotności powietrza nie jest męczący (nie czujemy się jak w wiecznej saunie). Dzięki temu na Hawajach są doskonałe warunki do upraw, z czego od dziesiątek lat korzystają mieszkańcy utrzymujący się głównie z rolnictwa i turystyki. Hawaje są znane z największych upraw ananasów, kokosów, trzciny cukrowej czy sandałowca. Turyści uwielbiają wycieczki po kolorowych polach i między drzewami palmy kokosowej (nawet, jeśli jest to trochę niebezpieczne). Czego możemy się zatem spodziewać? Potraw z ananasem w roli głównej! 

Tradycyjna kuchnia hawajska
Jak już zaznaczyliśmy, na Hawajach duży procent mieszkańców stanowią Polinezyjczycy, czego ślady znajdziemy na stołach. Je się tutaj mnóstwo potraw z owocami morza – ale nie ma czym się martwić. Pamiętaj, że w końcu jesteś w Ameryce, więc możesz kupić tutaj wszystko na co tylko masz ochotę! Jeśli chodzi o dania rybne, to najpopularniejszą potrawą jest „poke”, surowa ryba doprawiona wodorostami (coś na kształt sushi). Poke można zrobić z każdego rodzaju ryby – tuńczyka, łososia, ośmiornicy, krewetek, a nawet małż. Tę rybną specjalność doprawia się sosem sojowym i lekkimi przyprawami. Można zrobić je samodzielnie – jest nieskomplikowane, a sycące, trzeba tylko pamiętać, by kupić na pewno świeżą rybę. Oprócz poke, w kuchni hawajskiej je się też „poi”, pastę z ugniecionego taro (warzywa, które kształtem i smakiem przypomina naszego poczciwego ziemniaka). Ponoć najlepiej smakuje kilkudniowe poi, które smakuje podobnie jak kefir (dobrze też działa na „zmęczony” żołądek). O poi chodzą legendy, w których to niegdysiejsi żeglarze brali całe wiadra tej pasty na statki i przez miesiące żeglowali posilając się tylko nią. Idąc tym tropem, możemy kupić w supermarkecie opakowanie poi i przemycić je do Polski w walizce (ale rejestrowanej, z podręcznego nam wyrzucą), a poza tym poi nie uznaje się za substancję płynną. Co jeszcze na co dzień jedzą Hawajczycy? Dania z wieprzowiny, które nie są burgerami – chociaż burgery są popularne, zwłaszcza te z „barbecie” (amerykański grill). Hawajczycy doskonale doprawiają mięso i robią słodkie sosy z użyciem mango lub ananasa, a takie połączenia smakują zaskakująco dobrze. Pomiędzy posiłkami najczęściej je się tutaj zdrowe orzechy makadamii albo tzw. crack seeds, czyli ziarna w przyprawach (np. orzeszki ziemne w chili lub wasbi). Innymi słowy, kuchnia hawajska jest o wiele zdrowsza niż amerykańska, więcej w niej warzyw i owoców, a sam sposób przygotowywania potraw nie opiera się na smażeniu wszystkiego w głębokim tłuszczu. Możecie być spokojni o swoją linię, chyba że…

Zasmakujecie w hawajskich słodyczach
Jakie słodycze można kupić na każdym kroku na Hawajach! Pączki! Jeśli więc zatęsknicie za smakiem pączka, bez problemu dostaniecie go we wszystkich możliwych smakach na lokalnym targu. Pączki na wyspy zostały przywiezione przez Portugalczyków i tak już tam zostały. Hawajczycy mają na ich punkcie prawdziwą obsesję, można je kupić z naprawdę zaskakującymi nadzieniami, np. o smaku zielonej herbaty czy kawy. Poza tym Hawaje słyną ze świetnej jakości czekolady – jako, że to idealny klimat do uprawy kakaowca, czekolada z manufaktury to najlepsza rzecz na świecie. Koniecznie kupcie gorzką czekoladę, albo nawet kilka paczek i rozdajcie jako pamiątkę z Hawajów. Prócz tego, do popularnych słodyczy zaliczymy "shave ice", czyli lód polany różnymi syropami z owoców, który ma za zadanie nas nawilżyć i odświeżyć. Bardzo często kupimy ten specjał przy plażach od tzw. plażowych naganiaczy, którzy wiecznie chodzą z popcornem i napojami gazowanymi na sprzedaż.

Warto przeczytać