Kuchnie świata: kuchnia turecka

Polacy coraz częściej sięgają do zagranicznych kuchni, aby móc zabłysnąć na kolacji ze znajomymi jakimś nowym i oryginalnym daniem. Doskonale w tym zadaniu sprawdzi się na pewno kuchnia turecka, w której możemy odnaleźć także wpływy kuchni z kuchni bałkańskiej oraz śródziemnomorskiej. Największą popularnością z potraw kuchni tureckiej cieszą oczywiście mięsne klopsiki, ciasto burek oraz słodka baklava. Jeśli chcesz się dowiedzieć czegoś więcej na temat kuchni tureckiej oraz poznać jakiś sprawdzony przepis na danie z kuchni tureckiej to zapraszam Cię do lektury tego artykułu!


Co powinieneś wiedzieć o kuchni tureckiej?
Przede wszystkim musisz być świadom tego, że głównym filarem kuchni tureckiej są jagnięcina, baranina, sery, przyprawy oraz świeże warzywa i owoce. Dość popularne w tej kuchni są także meze – czyli drobne przekąski. Oczywiście najsłynniejszym daniem z Turcji jest kebab, który cieszy się ogromną popularnością w naszym kraju. Jeżeli chodzi o tereny nadmorskie w Turcji to bardzo popularne są tam potrawy z ryb i owoców morza, natomiast w głębi kraju raczej jada się przysmaki z mleka i jarzyn. Zdecydowanie najbardziej charakterystyczną cechą kuchni tureckiej jest swoboda w łączeniu składników oraz smaków. A to wszystko dlatego, że w Turcji spotykają się tradycje kulinarne Azji, Półwyspu Arabskiego oraz Europy.

Co głosi legenda o Kebabie?
Miłośnicy kebabów na pewno są ciekawi skąd one się dokładnie wzięły i kto zapoczątkował ich przyrządzanie. Otóż podobno ruszt do kebabów zostało wymyślony przez kucharza Iskander z miasta Bursa. Dość powszechny i ogólnie przyjęty w Turcji był zwyczaj pieczenia mięsa nad ogniem na swoich mieczach kultywowane przez wędrownych wojowników. Legenda głosi, że pomysłowy kucharz zbudował pionowy ruszt, wypełnił go gorącym węglem, a w samiutki środek wbił miecz z nadzianym mięsem barana. Cały sekret tej sztuki pieczenia mięsa polegał na tym, że spływający tłuszcz przyczyniał się do tego, że mięso nie przypalało się oraz było właściwie nasączone.

Składniki potrzebne do przygotowania przepysznej Pity z jagnięciny!
Aby zabrać się za przygotowanie przepysznej pity z jagnięciny będziesz potrzebować takich składników jak: dwie sztuki bakłażana, cztery sztuki chleba pita, 300 gram jagnięciny oraz Fix Gulasz węgierski Knorr (jedno opakowanie). Ponadto koniecznie powinieneś zaopatrzyć się również w takie produkty jak: gałązka świeżej mięty, 100 gram mieszanej sałaty, dwie sztuki świeżego ogórka, jedna limonka, 180 mililitrów jogurtu naturalnego. Nie zapomnij także kupić 350 gram słodkich ziemniaków, 200 gram mrożonego groszku oraz przygotować sobie 300 mililitrów wody!

Przepis na przepyszną pitę z jagnięciną!
Przygotowanie pity z jagnięciną zajmie Ci jedynie 60 minut i jest to naprawdę sprawdzony i łatwy przepis. Na początku musisz obrać oraz pokroić w kostkę bakłażana i ziemniaki, które razem z zielonym groszkiem należy przełożyć do wysmarowanego odrobiną oleju naczynia żaroodpornego. Następnie piecz wszystkie warzywa w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. W tym czasie możesz pokroić w kostkę jagnięcinę, wymieszać ją z 60 mililitrami jogurtu po czym wstawić ją na 10 minut do lodówki. Gdy upłynie ten czas podsmaż zmarynowaną jagnięcinę na beztłuszczowej patelni do momentu aż mięso stanie się brązowe. Kolejny krok to rozpuszczenie zawartości opakowania Fix Knorr w 300 mililitrach zimnej wody. Potem sos wlej do mięsa i duś przez około 25 minut. Następnie dokładnie zmiksuj pozostałą część jogurtu z sokiem z limonki oraz z miętą. Gdy to zrobisz to umyj dokładnie sałatę oraz pokrój ogórki w cieniutkie plastry. Po czym zrób nacięcia w chlebie pita z jednej strony, tak, aby wyglądały jak kieszonka i włóż do niej ogórki i sałatę. Na koniec nałóż duszone mięso na pitę i skrop je sosem jogurtowo-miętowym. I gotowe! Smacznego!

 

Autor