Kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska to jedna z najbardziej znanych kuchni świata! Często gotujemy potrawy z elementami tej kuchni, nawet nie będąc tego świadomymi. Dania kuchni meksykańskiej najlepiej sprawdzają się, kiedy pogoda nas nie rozpieszcza – w szczególności jesienią i zimą. Potrzebujemy wtedy sporej dawki tłuszczu na rozgrzanie, ale bez wyrzutów sumienia, że jemy niezdrowo. Kuchnia meksykańska właśnie z tego słynie, jest bardzo sycąca, smaczna i całkiem zdrowa. Nawet osoba, która totalnie nie radzi sobie w kuchni jest w stanie odtworzyć najprostsze przepisy, gdyż zwykle są to potrawy jednogarnkowe lub gęste nadzienie, które wystarczy włożyć do bułki lub taco. Dzisiaj przeniesiemy się do gorącego Meksyku i będziemy odkrywać po trosze sekrety najbardziej lubianej kuchni na świecie. Co warto o niej wiedzieć? Jaka jest jej historia? Które potrawy skradły serca Polakom?

Ciekawa teoria: kuchnia jako odzwierciedlenie temperamentu danego narodu
Zacznijmy od ciekawej teorii, jako że kuchnia może odzwierciedlać charakter danej narodowości. Przyjrzyjmy się bliżej Meksykanom, którzy są prawdopodobnie jednym z radośniejszych i pozytywnie nastawionych do życia ludzi na świecie. Chociaż życie ich nie rozpieszcza, bo Meksyk nie należy do najbogatszych krajów, uchodzą oni za ludzi pokornych wobec przeciwności losu i złych doświadczeń. Uwielbiają uroczyście celebrować każdą nadarzającą się okazję – czy to święto państwowe, religijne, urodziny w rodzinie lub gronie bliskich lub narodziny dziecka – zawsze możemy liczyć na syto zastawiony stół i roztańczonych ludzi wokół. Dla Europejczyków przeciętny Meksykanin może wydawać się niepoważny i lekkomyślny, nasze kultury znacznie się różnią. Meksykanie są bardzo emocjonalni, ruchliwi i ekspresywni, generalnie – energetyczni. Może i nam przydałoby się trochę ich energii i wrażliwości? Jak już wspomnieliśmy wyżej, Meksykanie znani są z uroczystego obchodzenia świąt, np. Święto Zmarłych u nich jest okazją do rodzinnej biesiady… przy grobie rodzinnym. Warto przypomnieć, że w Meksyku dominującą religią jest katolicyzm! Poza tym, Meksykanie uwielbiają turystów, traktując ich jako serdecznych gości – podobno trudno jest przejść obok biesiadników niezauważonym. Co do kuchni, jak łatwo się domyślić, gotowanie traktują jak prawdziwy rytuał. Gotują nie tylko kobiety, ale także mężczyźni i dzieci – a przygotowuje się zwykle duże ilości posiłków, na wypadek, gdyby jakiś gość zechciał wpaść w odwiedziny. Jak gotują Meksykanie?

Podstawy kuchni meksykańskiej
Nie jest żadną tajemnicą, że w Meksyku zdecydowana większość społeczeństwa nie jest zamożna. Meksyk nie jest bogatym krajem, a ze względu na sytuację polityczno-geograficzną nie zawsze ma się możliwość sprowadzenia różnorodnych produktów. Z tego też powodu meksykańskie gospodynie do perfekcji opanowały sztukę przygotowywania potraw jednogarnkowych w taki sposób, żeby nie znudziły się nawet jedzone trzy razy dziennie. Jakie składniki najczęściej lądują w ich garnkach? Na pierwszym miejscu znajduje się fasola w różnych odmianach, chociaż przeważnie jest czerwona lub czarna (doprawia się ją cukrem i kminkiem, by nie powodowała „rewolucji” żołądkowych), następnie pomidory, papryka we wszystkich kolorach, kukurydza, chili i wieprzowina. Dosłownie wszystko, z czego da się zrobić pożywny sos i nadziać nim tortillę, burito czy taco się nadaje! Uwaga dla podróżnych o delikatnych żołądkach – kuchnia meksykańska jest prawdopodobnie najostrzejsza na świecie. Jeśli zamawiacie jedzenie w restauracjach proście o łagodne sosy, gwarantujemy, że i tak będą wypalały gardlo!


Meksykańska kuchnia regionalna
Kuchnia meksykańska różni się pomiędzy danymi regionami, pomimo tego, że zdecydowana większość mieszkańców zasiedla okolice Mexico City. Pomimo tego na obrzeżach również tętni życie! Kuchnię meksykańską można podzielić na trzy regiony: północną, centralną i południową. Zacznijmy od północy Meksyku, gdzie najchętniej je się tortille z mąki pszennej nadziewane mięsem wołowym i czerwoną fasolą. Do ulubionych potraw należą też placki pszenne z wołowiną i pomidorami (burrito de machaca), galaretki na słodko (pajeta de membrillo), zupa serowa (crema de queso), suszona wołowina z jajkami (machaca con huevos) i kukurydziane placki z mięsem i marynowanymi warzywami. Do wszystkiego obowiązkowo dodaje się mnóstwo żółtego sera! Jeśli chodzi o Meksyk centralny, to kuchnia kształtowała się pod wpływem kuchni indiańskiej i europejskiej. Najbardziej znanym przysmakiem jest sos mole poblano z regionu Puebla, który przyrządza się z migdałów, orzechów arachidowych, kurczaka, pasty sezamowej, gorzkiej czekolady, goździków i cynamonu. Świetny do sałatki z owoców morza lub dodatek do żeberek wieprzowych i pieczonych ziemniaków. Natomiast na południu je się bardzo słodko - to właśnie tutaj powstała lubiana przez Europejczyków czekolada z chili! Południe to prawdziwi królowie zaskakujących deserów.

Autor