Kuchnia wietnamska

Czy jesteście fanami azjatyckich kuchni? W Europie kuchnie z Dalekiego Wschodu cieszą się niesłabnącą popularnością – otwiera się mnóstwo knajpek i restauracji z kuchnią japońską, chińską, tajską. Ostatnie lata pokazują, że także kuchnia wietnamska ma u nas wzięcie. Czym się charakteryzuje? Jakie jej elementy sprawdzają się w polskiej rzeczywistości? Dlaczego warto spróbować specjałów kuchni wietnamskiej? Jeśli tak jak my jesteś kulinarnym smakoszem, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł!

Co miało wpływ na kształtowanie się kuchni wietnamskiej? Trochę o kuchni regionalnej
Jeśli o kuchniach Zachodu mówi się, że są tłuste, niezdrowe i trudno utrzymać przy nich zadowalającą wagę, to kuchnie azjatyckie są ich doskonałym przeciwieństwem. Kuchnia wietnamska uchodzi za bardzo zdrową i prostą, a do tego interesującą, bo możemy w niej znaleźć elementy z kuchni chińskiej, indyjskiej i francuskiej. Francja trwale odcisnęła swój ślad oczywiście za sprawą epoki kolonizatorskiej, kiedy setki lat temu podróżnicy z całej Europy wyruszyli na podbój reszty świata. Z kuchni chińskiej Wietnamczycy przejęli sposób jedzenia – w Wietnamie je się pałeczkami – oraz przyrządzania potraw (głównie chodzi o naczynia, np. woki), natomiast akcent francuski znajdziemy w miłości do słodkich śniadań i bułeczek. Kuchnia wietnamska sprzyja także wegetarianom, dzięki wpływom Indii, od których czerpie inspiracje na jarskie posiłki. Co ciekawe, kuchnia wietnamska jest bardzo zróżnicowana regionalnie, głównie ze względu na geografię Wietnamu – jest to państwo bardzo długie. Możemy mówić o trzech typach kuchni regionalnej: północnej, centralnej i południowej (nie jest to bardzo skomplikowany podział). Na północy Wietnamu mieszkańcy używają mniej ziół i warzyw (panuje tam na surowy klimat). Północ je w zamian za to duże ilości mięsa, w szczególności wołowiny – z kolei ten zwyczaj zachował się tu po najeździe Mongołów w XIII wieku. Centralna część kraju uwielbia różnorodność, je się tu iście po królewsku. Na stole zwykle ląduje duża misa ryżu, a wokół niej mnóstwo innych z rozmaitymi dodatkami. To ile mamy dań do wyboru świadczy o zamożności danej rodziny, oczywiście im bogatszy wybór, tym więcej pieniędzy ma ród. Kuchnia południa zdecydowanie stawia na jakość (a nie ilość), a podawane porcje są znacznie większe niż w innych rejonach. Hojnie sypie się także ostre przyprawy, w tym czarny pieprz. Dlatego kuchnia południa uchodzi za najostrzejszą z kuchni regionalnych Wietnamu oraz najbardziej fantazyjną. Nierzadko w jednym daniu dostaniemy mieszankę owoców i warzyw – to z kolei wpływ Kambodży.

Przyprawy
Wietnamskie gospodynie słyną z tworzenia fantazyjnych mieszanek do doprawiania potraw. Nie trzeba nikogo uświadamiać, że w Wietnamie się nie przelewa, dlatego szczególną wagę przykłada się do detali. Jakich mieszanek używa się najczęściej? Jak już wspomnieliśmy, Wietnamczycy lubią jeść ostro, więc bazą często jest imbir i czarny pieprz. Można wręcz powiedzieć, że darzą imbir wielką miłością, ponieważ znany on jest z świetnych właściwości przeciwzapalnych oraz pomaga w procesach trawiennych, co czyni tę przyprawę naturalnym lekiem. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że do każdej potrawy dostaniemy sos rybny lub sos sojowy (również wpływ chiński). Warto przejść się na wietnamskie targi przypraw i zobaczyć na własne oczy, jak mogą być różnorodne.

Ryż to podstawa
To, co łączy kuchnie w całej Azji to ryż. W Wietnamie ulubioną odmianą ryżu jest ryż kleisty, z którego sporządza się również dania na słodko. Ryż podaje się właściwie do każdego posiłku, tradycyjnie z kawałkami warzyw i/lub mięsa, ryby lub owoców morza, z różnymi sosami. Czasem w wersji rozszerzonej dostaniemy jeszcze bulion do popijania posiłku, co może okazać się zbawienne, zwłaszcza jeśli trafi się nam wyjątkowo ostra potrawa. Ryż zazwyczaj gotuje się na parze, chociaż turyści uwielbiają jego smażoną wersję albo curry (albo smażoną wersję o smaku curry). Zamiast ryżu je się czasem makaron sojowy – także smażony, do którego dodaje się jajko na wierzch.

Zupy
Co łączy kuchnię wietnamską i kuchnię polską? Miłość do zup! Wietnamczycy zupy gotują często i robią to świetnie! Zupa jest idealna, ponieważ rozgrzewa i syci. Do ulubionych zup zalicza się Canh rau, do której przyrządzenia potrzebujemy: dwóch ząbków czosnku, kawałka imbiru, cebuli, papryczki chili, łyżki oleju, szklanki bulionu warzywnego, marchewki, kalafiora, fasolki szparagowej, kolendry, makaronu, soli i dużo pieprzu. Zupę gotuje się długo, jest bardzo aromatyczna i sycąca. Jeśli mamy taką możliwość, warto doprawić ją świeżymi ziołami i sosem rybnym, co nada jej niepowtarzalny smak. W wietnamskich zupach znajdziemy zwykle dużo warzyw i przypraw, rzadziej mięso, bo w zamian używa się oliwy albo oleju.

Autor