To dzięki przyprawom kuchnia meksykańska stała się jedną z najbardziej inspirujących i popularnych kuchni świata. Przyprawy dodają jej, bowiem bardzo specyficznego, ostrego charakteru. Jednak my, Europejczycy rzadko, kiedy zdajemy sobie sprawę z tego, że przyprawy nie są dodawane do samych potraw meksykańskich. Stają się natomiast niezastąpionym składnikiem sosów, towarzyszących wielu daniom.

Ogromna popularność chili

Jedno z pierwszych skojarzeń z Meksykiem to chili. W rzeczywistości wcale nie jest to jedna przyprawa, ale mieszanka różnych przypraw. Meksykańskie chili stanowi połączenie kminku, oregano oraz niezwykle ostrych papryczek chilli. Są one ostre do tego stopnia, że nawet ich siekanie może wiązać się z pewnym niebezpieczeństwem. Wytwarzające się wówczas opary mogą podrażnić, a nawet doprowadzić do poparzenia skóry. Niektóre z mieszanek chili posiadają bogatszy skład, ale trzy wymienione przyprawy to absolutna baza. Chili jest stosowane zarówno do przyprawiania mięs i warzyw, jak i sosów, taco oraz ryżu. Specjalną odmianą chili występującą w Meksyku jest chipotle, zawierające jedynie suszoną lub wędzoną papryczkę jelapeno. Chipotle bywa dodawane przede wszystkim do sosów oraz marynat.

Papryczki chili, jako baza dań

Papryczki chili stanowią również podstawę wielu dań. Prawdziwy meksykański przysmak to chili nadziewane serem lub mięsem, które zasmażane są potem w cieście. Bez chili trudno wyobrazić sobie również meksykańskie salsy, serwowane do praktycznie wszystkich potraw. Najbardziej popularna jest salsa cruda stanowiąca połączenie chili, pomidorów i cebuli oraz salsa verde, do której zamiast tradycyjnego pomidora dodaje się zielone tomatillo.

Inne przyprawy popularne w meksykańskiej kuchni

Bardzo popularną przyprawą w Meksyku jest czosnek. Występuje on w tym kraju pod różnymi postaciami. Do potraw dodaje się zarówno czosnku świeżego, marynowanego w słoiku, jak i wysuszonego, a następnie sproszkowanego. Czosnek to składnik sosu salsa oraz taco. Dzięki niemu nawet zwykły ryż smakuje w Meksyku zupełnie inaczej. Kolejna bardzo chętnie stosowana przyprawa to cebula, występująca tu pod takimi samymi postaciami jak czosnek. Połączenie tych dwóch przypraw jest dla Meksykan oczywistością. W Meksyku używa się też, oregano, które sprawia, że potrawy zyskują głęboki aromat, oraz kminku o charakterystycznym, delikatnie gorzkim smaku i wyjątkowym aromacie.

Przyprawą rzadko spotykaną w Europie, a bardzo popularną w Meksyku jest komosa piżmowa, charakteryzująca się intensywnym smakiem, podobnym do anyżu lub kopru włoskiego oraz miętowym aromatem. Dodawana bywa najczęściej do dań z fasoli, gdyż pobudzając trawienie, pozwala uniknąć przykrych dolegliwości. Meksykanie przyprawiają nią również zupy, ziemniaki oraz quesadillas i enchiladas. W meksykańskiej kuchni obecne są również: anyż, goździki i cynamon. Ciekawostką jest fakt, że cynamon stanowi tu jeden z podstawowych składników czekolady i fantastycznie wzbogaca jej smak.

 

Warto przeczytać