Kuchnia argentyńska

Choć kuchnia państw Ameryki Południowej swoimi korzeniami związana jest z rdzennymi mieszkańcami tych ziem, w wielu przypadkach z tradycji kulinarnych Indian pozostało niewiele. Tak jak w przypadku Argentyny – kuchnia tego państwa powstała pod wpływem relacji z Europejczykami. W daniach kuchni argentyńskiej bez trudu odnajdziemy wpływy włoskie czy hiszpańskie.

Czym charakteryzuje się kuchnia argentyńska? Przede wszystkim jest to raj dla mięsożerców – choć oczywiście nie brakuje i dan warzywnych, esencją kulinarną tego regionu są mięsa przyrządzane na różne sposoby. Typowo wegetariańskie czy wegańskie lokale można spotkać praktycznie tylko w Buenos Aires. To, co łączy kuchnię argentyńską z polskimi tradycjami kulinarnymi to atencja, z jaką kucharze odnoszą się do „gorszych” typów mięsa. Argentyńczycy chętnie jadają podroby i wiedzą, jak je przyrządzać. Z polskiej perspektywy chinchulines czyli flaki nie wydają się potrawą nietypową, ale na świecie danie to robi furorę jako danie egzotyczne i przeznaczone dla odważnych smakoszy. Podobnie jak kaszanka podawana na słodko z dodatkiem rodzynek i orzechów.

Trudno wyobrazić sobie istnienie kuchni argentyńskiej bez grilla zwanego asado. Piecze się na nim kawałki mięsa trzymane wcześniej w aromatycznej ziołowo – czosnkowej marynacie, dzięki czemu mięso pozostaje jednocześnie kruche i soczyste. Warto wiedzieć, że asado to nie tylko sposób przyrządzania potraw, ale też ważny element życia społecznego – pieczenie mięs jest tylko pretekstem do spotkania z przyjaciółmi i wielogodzinnej biesiady na powietrzu, zwykle połączonej z degustacją przepysznych argentyńskich win. Choć i kulinarna strona tego przedsięwzięcia bywa imponująca – Argentyńczycy kochają dobrą kuchnię i znają się na gotowaniu. Grillowanie nie jest wi ęc wrzuceniem banalnych kiełbasek na ruszt (choć pikantne kiełbaski chorizo to obowiązkowy element) – do rzadkości nie należy pieczenie na grillu całego barana czy jagnięcia.

Argentyńczycy słyną też z rewelacyjnych steków, a pochodząca z tego kraju wołowina uchodzi za jedną z najlepszych na świecie, choć niestety coraz częściej tradycyjna hodowla krów wypierana jest przez przemysłową, której efektem jest mięso znacznie gorszej jakości. Popularną potrawą jest też mostek wołowy czy rolada z faszerowanej wołowiny.
Dania mięsne serwowane są zwykle z dodatkiem sosu. Jeden z najpopularniejszych to salsa criolla – drobno posiekane pomidory i papryka z dodatkiem oliwy. Warto spróbować też oliwy z dodatkiem czosnku i pietruszki – choć składniki są proste i dobrze znane, powstaje sos ciekawie podkreślający smak steków.

W kuchni argentyńskiej pojawiają się też interesujące połączenia smaków wytrawnych i słodkich. Tak jest w przypadku carbonady – rodzaju gulaszu, w którym mięsu wołowemu towarzyszy ryż, słodkie ziemniaki – bataty, kukurydza, jabłka i brzoskwinie.

Kuchnia Argentyńska to także pierogi – znane tu pod nazwą empanadas. Zwykle nadziewane są farszem mięsnym: wołowiną, szynką lub kurczakiem, często z dodatkiem sera i warzyw.

Tradycyjne słodycze to przede wszystkim dulche de leche – słodka masa mleczna przypominająca karmel i kajmak. Jest szalenie popularna i stanowi bazę wielu argentyńskich deserów, na przykład pastelles – to rodzaj pierożków wypełnionych słodkim nadzieniem. Bardzo lubiane są też lody na bazie tego składnika.

Ci, którzy wolą nieco mniej słodkie desery powinni skosztować membrillo – galaretki z pigwy, która serwowana jest jako osobne danie lub jako dodatek do tart, ciast i babeczek.

Mówiąc o kuchni argentyńskiej nie sposób pominąć yerba mate. To jeden z niewielu elementów rdzennej kultury, które zachowały się we współczesnej Argentynie. Przyrządzanie i picie tego napoju to cała ceremonia – będąc w Argentynie warto wziąć udział w tradycyjnej degustacji. Yerba mate ma charakterystyczny, ziołowy smak i silne właściwości pobudzające. Zdaniem miłośników tego napoju dodaje energii lepiej niż kawa, a przy tym nie drażni żołądka. Argentyńczycy chętnie pijają też świeże soki owocowe, a także napoje owocowe na bazie mleka.

Lokalne alkohole to przede wszystkim wina, z jakich słynie Argentyna, a także trunki przyrządzane na bazie trzciny cukrowej.

Autor