Kuchnia malediwska

Czy kiedykolwiek zadaliście sobie pytanie, co się je w raju? Przypuszczamy, że życie Malediwczyków nie upływa na piciu drinków wprost z kokosa na białej piaszczystej plaży. Malediwska kuchnia nie jest też tym, co dostaniemy w ultra luksusowych resortach, w których pracują najlepsi kucharze na świecie, szczyrscy się menu z potrawami międzynarodowymi. Jakimi smakami operuje autentyczna kuchnia malediwska, z dala od blichtru, ekskluzywności i bogatych turystów? Odkryjcie sekrety kuchni malediwskiej razem z nami! Czy kuchnia jest wystarczającym powodem, by wybrać się na wycieczkę na Malediwy?

Jaka jest kuchnia malediwska? Podejście pierwsze
Kuchnia malediwska nazywana jest często kuchnią Dhivehi. Jest rozumiana jako kuchnia narodowa, a nie umiejscowiona w konkretnym miejscu geograficznym. Malediwy to jeden z krajów zagrożonych zatopieniem w ciągu najbliższych kilkuset (lub nawet kilkudziesięciu) lat, w związku z czym od dawna rząd wykupuje tereny należące do Indii, by móc przesiedlić swoich obywateli w razie katastrofy. Na części z nich już zamieszkują Malediwczycy, konkretniej lud Minicoy. Generalnie, można powiedzieć, że klasyczna malediwska kuchnia opiera się na trzech składnikach, których na wyspiarskich terenach nie brakuje: kokosach, rybach i surowej skrobii. Malediwy są znane z najsmaczniejszych kuchni w regionie! Kuchnia malediwska zapewnia wspaniałą różnorodność smaków i smaków, począwszy od chrupiących przekąsek i potraw ulicznych w towarzystwie pieczywa z pieca opalanej drewnem, aż po wyszukane i pysznie pikantne curry. Kuchnia Malediwów jest bogatym połączeniem tradycyjnych smaków z silnymi wpływami z sąsiednich krajów, takich jak Indie i Sri Lanka. W przeszłości Malediwowie byli przywiązani do podstawowych składników, takich jak ryby, orzechy kokosowe, pieczywo, proso i bulwy, a z czasem, pod wpływem obcokrajowców ze świata handlu i podróży, kuchnia malediwska wypracowała charakterystyczną mieszankę z jej unikalnymi smakami, symbolizującą wyjątkową kulinarną tożsamość.

Dzisiejsza kuchnia malediwska
Jak już wspomnieliśmy, dzisiejsza kuchnia malediwska opiera się na trzech głównych składnikach i ich pochodnych: kokosie, rybach oraz skrobiach z dodatkiem ziaren i warzyw. Wyśmienite jedzenie charakteryzuje się wyraźnym akcentem, na który składają się łagodna ostrość, delikatna słodycz i egzotyczny smak. Potrawy są przygotowywane z wykorzystaniem starożytnych tradycji kulinarnych przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Zacznijmy od kokosa: Orzechy kokosowe, zwane w Dhivehi "kurumba", uprawiane są na każdej wyspie na Malediwach i są tak istotnym elementem kultury i kuchni, że palma kokosowa została uznana za drzewo narodowe. Kokos jest jednym z głównych składników kuchni malediwskiej i jest używany w szerokiej gamie postaci, od tartych wiórek, po płyny, takie jak mleko kokosowe oraz jako olej w potrawach, który wykorzystuje się do głębokiego smażenia. Orzechy kokosowe są tarte na tradycyjnym malediwskim narzędziu znanym jako "hunigondi" - długim niskim krześle z ząbkowanym stalowym ostrzem na końcu, które rozdrabnia kokos do miski pod ostrzem. Tarty kokos może być używany w takiej postaci lub namoczony w wodzie i wyciskany w celu uzyskania mleka kokosowego (kaashi kiru). Mleko kokosowe jest niezbędnym składnikiem wielu malediwskich curry i innych potraw, a także jest stosowane w wielu napojach owocowych i koktajlach. Ryby: W kuchni malediwskiej króluje tuńczyk. Na Malediwach występuje wiele gatunków tuńczyka, a mianowicie tuńczyk fregat (raagondi), tuńczyk drobny (latti), tuńczyk bonito i tuńczyk żółtopłetwy (kanneli), który jest używany w wielu daniach zarówno suszonych, jak i surowych. Inne popularne gatunki ryb to również ryby wielkooczkowe (mushimas), makrela (rimmas) i wafon (kurumas), które mogą być spożywane w gotowane lub przetwarzane. Tuńczyk jest gotowany, peklowany, wędzony lub suszony na słońcu, podczas gdy inne ryby są zazwyczaj grillowane lub smażone w głębokim tłuszczu. Przetworzony tuńczyk, znany również jako ryba z Maldive, jest często używany jako przekąska (suszony tuńczyk), a do curry z tuńczyka używa się surowej ryby. Ogólnie na malediwskich stołach króluje curry z ryb, przyprawiane na ostro w stylu lankijskim. Zdecydowanie warto pojechać na Malediwy ze względu na tutejszą kuchnię, która przy okazji jest bardzo zdrowa!

Autor