Kuchnia indyjska to kuchnia, która zaczyna cieszyć się coraz większą popularnością na świecie. Jest to kuchnia niesamowicie zróżnicowana i smaczna, chociaż wszystko zależy od gustu. Na pewno są to smaki bardzo wyraziste, często pikantne lub bardzo słodkie i chyba każdemu z nas kuchnia indyjska kojarzy się ze specjalną przyprawą, którą wszyscy dobrze znamy i na pewno chociaż raz w życiu użyliśmy – jaką jest curry. Smaki kuchni indyjskiej są bardzo ciekawe i na pewno godne spróbowania. Oczywiście nie jest łatwo odtworzyć indyjską kuchnię w krajach, gdzie nie ma odpowiednich składników, ale zawsze jest to jakaś namiastka. Natomiast jeśli zależy Wam na rzeczywiście dobrej, prawdziwej indyjskiej kuchni to wybierzcie się na podróż do Indii lub zajrzyjcie do dobrego lokalu, prowadzonego przez rodowitego Hindusa i który cieszy się dobrymi ocenami oraz opiniami od innych gości. Niestety nie będzie to tania kolacja, ale na pewno warta swej ceny. Poniżej znajdziesz poradnik, dotyczący tego jak wygląda indyjska kuchnia. Zapraszam do lektury!

Poznaj smaki indyjskiej kuchni!

Kuchnia indyjska jest mocno zróżnicowana, ponieważ bardzo dużo czynników przyczyniło się do stworzenia współczesnej sztuki kulinarnej Indii oraz na sposób odżywiania się mieszkańców tego właśnie kraju. Pamiętajmy o tym, że Indie to kraj w którym żyją ludzi różnych narodowości, wyznawcy odmiennych religii, mówiących różnymi językami oraz całkiem odmienne od siebie społeczności. Dlatego nie możemy zapomnieć o tym, że bardzo duży wpływ na sposób odżywiania się tutejszych ludzi miały wierzenia religijne. Najbardziej charakterystyczne dla kuchni indyjskiej są specyficzne przyprawy oraz baza indyjskich produktów spożywczych.

Zdrowotne działanie kuchni indyjskiej

Na pewno dużym plusem kuchni indyjskiej jest to, że opiera się ona przede wszystkim na naturalnych składnikach. Chodzi oto, że im jedzenie jest mniej przetworzone tym lepiej dla hindusów, ponieważ jest to zgodne z ich zasadami, które wyznają w swoim życiu. Przede wszystkim kuchnia indyjska jest to kuchnia bogata w aromatyczne przyprawy, które nadają niemal każdej potrawie bardzo wyrazisty posmak i zapewniają one niesamowite doznania dla naszych kubków smakowych. Warto jednak wiedzieć również o tym, że dania z kuchni indyjskiej, dzięki zawartości antyoksydantów w licznych przyprawach wpływa bardzo dobrze na nasze zdrowie. Spożywanie tych przypraw zapobiega wielu chorobom oraz chroni organizm przed szkodliwym działaniem środowiska zewnętrznego. Najczęściej używanymi przez hindusów składnikami są takie przyprawy jak: chili, czarnuszka, imbir, kurkuma oraz czosnek. Warto pamiętać o tym, że wiele tych przypraw może ochronić nas przed różnego rodzaju nowotworami.

Kuchnia indyjska na południu i północy kraju

Jeśli chodzi o kuchnię z południa kraju to nie spożywa się tutaj wołowiny, ponieważ uważa się, że krowy to zwierzęta święte, więc nie wolno ich jeść. Dlatego bardzo popularny w tych regionach jest wegetarianizm, który wzbogaca się intensywnymi w smaku przyprawami. Powszechne jest tutaj potraw z ryżem i używanie curry. Co do północy kraju to jest to część pod wpływem wiary Islamu, dlatego nie spożywa się tutaj wołowiny. Ponad dania często bywają tutaj mniej przyprawione i ostre i jada się zwykle kurczaka. Generalnie kuchnia indyjska bazuje także na mleku kokosowym, besan (czyli mące z ciecierzycy) oraz ghee ( jest to sklarowane masło). Najważniejszym posiłkiem dla Hindusów jest kolacja, kiedy to wokół stołu skupiają się wszyscy najbliżsi członkowie rodziny, zwykle ma to miejsce dosyć późno.

Warto przeczytać