Jest jedną z najbardziej popularnych kuchni świata. Oryginalna, fascynująca, barwna, nasycona smakami i aromatami. Wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Oto kilka powodów, dla których warto poznać meksykańską kuchnię. Przedstawiamy najpopularniejsze dania rodem z Meksyku.

Zupa Pozole

To tradycyjna meksykańska zupa, będąca niemal symbolem Meksyku. Przygotowywana na niedziele oraz na większe uroczystości. Produktem bazowym pozole jest zawsze kukurydza. Do wykonania zupy potrzebujemy następujących składników:

- 1 litr bulionu,

- pierś z kurczaka,

- szklanka ugotowanej białej kukurydzy

- 5 rzodkiewek

- 2 liście kapusty pekińskiej

- awokado,

- ser feta,

- ząbek czosnku,

- limonka,

- świeża kolendra oraz

- przyprawy takie, jak mielony kumin, mielona kolendra, sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy oraz epazote.

Pierwszym krokiem jest przygotowanie bulionu. Możemy do niego wrzucić pierś z kurczaka. Wówczas nie będziemy musieli gotować jej osobno. Wcześniej powinniśmy również ugotować kukurydzę. Potrwa to, bowiem około 2 godzin. Rzodkiewkę należy pokroić w cienkie plasterki, kapustę w paseczki, a awokado w kostkę, skrapiając je sokiem z cytryny. Siekamy również garść świeżej kolendry. Pierś z kurczaka możemy pokroić lub poszarpać widelcem na mniejsze części. Bulion doprawiamy przyprawami. Dodajemy też liść laurowy i wciskamy ząbek czosnku.

Następnie wrzucamy po kolei już na talerz kurczaka, dwie łyżki kukurydzy, kilka plasterków rzodkiewki, garstkę kapusty oraz awokado. Zalewamy to wszystko bulionem, a całość posypujemy pokruszonym serem feta i świeżą kolendrą.

Ceviche z dorsza

Ceviche to danie niezwykle proste do wykonania, a zarazem bardzo zdrowe. Jego podstawą jest zawsze surowa ryba. Gatunek zależy od naszych osobistych preferencji. Proponujemy smaczne ceviche z dorsza. Do jego wykonania potrzebujemy:

- 200-250 g świeżego dorsza

- niewielką czerwoną cebulę,

- papryczkę chili,

- awokado,

- limonkę,

- garść kolendry oraz

- sól i pieprz wg uznania.

Oczyszczoną i wyfiletowaną rybę kroimy w kostkę i zalewamy sokiem z limonki. Mieszamy, dodając sól i pieprz do smaku. Odstawiamy na 10 minut, a w tym czasie kroimy papryczkę chili na drobną kosteczkę oraz siekamy kolendrę. Wrzucamy wszystko do miski z rybą i dokładnie mieszamy. Ryba powinna marynować się w lodówce około 2 godzin. Białko zetnie się, a kawałeczki ryby staną się białe. Po wyciągnięciu z lodówki dodajemy do ryby pokrojoną w piórka czerwoną cebulę oraz awokado pokrojone w kostkę. Pamiętajmy o jednym. Ceviche najlepiej smakuje dobrze schłodzone!

Guacamole

Guacamole jest na wskroś meksykańskie. Wszystkie kluczowe składniki potrzebne do jego przyrządzenia pochodzą, bowiem z Meksyku. Do zrobienia guacamole potrzebujemy:

- 2 dojrzałe awokado,

- ćwiartkę czerwonej cebuli,

- ząbek czosnku,

- pomidora,

- 2 łyżki oliwy z oliwek,

- chili lub jalapeno,

- garść świeżej kolendry,

- sok z połówki limonki oraz

- sól i pieprz.

Miąższ z awokado rozgniatamy w misce i skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę i jeszcze trochę rozgniatamy. Konsystencja powinna być dosyć gładka. Cebulę oraz pomidora kroimy w drobną kostkę. Kolendrę siekamy. Papryczkę chili kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gotowe!

 

 

Warto przeczytać