Jest jedną z najbardziej popularnych kuchni świata. Oryginalna, fascynująca, barwna, nasycona smakami i aromatami. Wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Oto kilka powodów, dla których warto poznać meksykańską kuchnię. Przedstawiamy najpopularniejsze dania rodem z Meksyku.
Zupa Pozole
To tradycyjna meksykańska zupa, będąca niemal symbolem Meksyku. Przygotowywana na niedziele oraz na większe uroczystości. Produktem bazowym pozole jest zawsze kukurydza. Do wykonania zupy potrzebujemy następujących składników:
- 1 litr bulionu,
- pierś z kurczaka,
- szklanka ugotowanej białej kukurydzy
- 5 rzodkiewek
- 2 liście kapusty pekińskiej
- awokado,
- ser feta,
- ząbek czosnku,
- limonka,
- świeża kolendra oraz
- przyprawy takie, jak mielony kumin, mielona kolendra, sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy oraz epazote.
Pierwszym krokiem jest przygotowanie bulionu. Możemy do niego wrzucić pierś z kurczaka. Wówczas nie będziemy musieli gotować jej osobno. Wcześniej powinniśmy również ugotować kukurydzę. Potrwa to, bowiem około 2 godzin. Rzodkiewkę należy pokroić w cienkie plasterki, kapustę w paseczki, a awokado w kostkę, skrapiając je sokiem z cytryny. Siekamy również garść świeżej kolendry. Pierś z kurczaka możemy pokroić lub poszarpać widelcem na mniejsze części. Bulion doprawiamy przyprawami. Dodajemy też liść laurowy i wciskamy ząbek czosnku.
Następnie wrzucamy po kolei już na talerz kurczaka, dwie łyżki kukurydzy, kilka plasterków rzodkiewki, garstkę kapusty oraz awokado. Zalewamy to wszystko bulionem, a całość posypujemy pokruszonym serem feta i świeżą kolendrą.
Ceviche z dorsza
Ceviche to danie niezwykle proste do wykonania, a zarazem bardzo zdrowe. Jego podstawą jest zawsze surowa ryba. Gatunek zależy od naszych osobistych preferencji. Proponujemy smaczne ceviche z dorsza. Do jego wykonania potrzebujemy:
- 200-250 g świeżego dorsza
- niewielką czerwoną cebulę,
- papryczkę chili,
- awokado,
- limonkę,
- garść kolendry oraz
- sól i pieprz wg uznania.
Oczyszczoną i wyfiletowaną rybę kroimy w kostkę i zalewamy sokiem z limonki. Mieszamy, dodając sól i pieprz do smaku. Odstawiamy na 10 minut, a w tym czasie kroimy papryczkę chili na drobną kosteczkę oraz siekamy kolendrę. Wrzucamy wszystko do miski z rybą i dokładnie mieszamy. Ryba powinna marynować się w lodówce około 2 godzin. Białko zetnie się, a kawałeczki ryby staną się białe. Po wyciągnięciu z lodówki dodajemy do ryby pokrojoną w piórka czerwoną cebulę oraz awokado pokrojone w kostkę. Pamiętajmy o jednym. Ceviche najlepiej smakuje dobrze schłodzone!
Guacamole
Guacamole jest na wskroś meksykańskie. Wszystkie kluczowe składniki potrzebne do jego przyrządzenia pochodzą, bowiem z Meksyku. Do zrobienia guacamole potrzebujemy:
- 2 dojrzałe awokado,
- ćwiartkę czerwonej cebuli,
- ząbek czosnku,
- pomidora,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- chili lub jalapeno,
- garść świeżej kolendry,
- sok z połówki limonki oraz
- sól i pieprz.
Miąższ z awokado rozgniatamy w misce i skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę i jeszcze trochę rozgniatamy. Konsystencja powinna być dosyć gładka. Cebulę oraz pomidora kroimy w drobną kostkę. Kolendrę siekamy. Papryczkę chili kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gotowe!
Warto przeczytać
- 13 lipca 2022
Meksyk to bez wątpienia niezwykły kraj, pełen sprzeczności, fascynujący swoją historią, tradycjami i obyczajowością. Przedstawiamy kilka faktów na temat Meksyku oraz...
Czytaj dalej- 8 lipca 2022
Aby móc cieszyć się podróżą do Meksyku, warto poświęcić chwilę na poznanie zasad obowiązujących w tym kraju. Bez względu na to czy jedziemy na zorganizowaną...
Czytaj dalej