Kuchnia kubańska to z reguły bardzo proste potrawy, które zawierają składniki typowe dla Karaibów i bazują na tradycjach kulinarnych wielu nacji. Przyjeżdżając na Kubę z pewnością warto zapoznać się z jej kuchnią, tak odmienną od naszej.

Krótka charakterystyka kuchni kubańskiej
Kuchnia kubańska pozostaje pod wpływami kultury hiszpańskiej, francuskiej, afrykańskiej, arabskiej, chińskiej i portugalskiej. Tradycyjną kuchnią kubańską jest przede wszystkim kuchnia chłopska. Większość potraw jest smażonych lub wolno gotowanych na małym ogniu. Opierają się one na kilku podstawowych przyprawach, takich jak czosnek, kminek, oregano i liście laurowe. Wiele potraw bazuje na sofrito, czyli mieszance cebuli, zielonego pieprzu, czosnku, oregano i pieprzu mielonego, szybko smażonej na oliwie. Sofrito jest tym, co daje pewnym rodzajom dań charakterystyczny smak. Jest używane podczas gotowania czarnej fasoli, gulaszów, różnych potraw mięsnych i sosu pomidorowego. Mięso i drób są zazwyczaj marynowane w sokach owoców cytrusowych, głównie cytryny, a następnie pieczone na małym ogniu, aż mięso jest mięciutkie i dosłownie odchodzi od kości. Innym ważnym elementem kuchni kubańskiej są warzywa korzeniowe, takie jak yuca, taro i bataty, które znajdują się w większości krajów łacińskich. Warzywa te są smażone w połączeniu z marynatą zwaną mojo, która składa się z oliwy z oliwek, soku z cytryny, plasterków cebuli, czosnku, kminu i odrobiny wody.

Kubańskie przekąski
Chicharrones, czyli smażone skórki wieprzowe, są ulubioną przekąską Kubańczyków. Trzeba przyznać, że dosyć nietypową. Kolejne miejsce na liści przekąsek zajmują suszone plasterki banana w przyprawach oraz chipsy yucca. O poranku albo w godzinach przedpołudniowych je się słodkie i pikantne pastelistos. To ciasteczka z ciasta francuskiego wypełnione słodkim bądź pikantnym nadzieniem. Kubańczycy jedzą również tamales, rodzaj kieszonek z ciasta wypełnianych różnymi farszami. Nie są one tak ostre jak ich meksykańskie kuzynki. Dodaje się do nich mniej chili, natomiast więcej czosnku i cebuli, ulubionych przypraw w kuchni kubańskiej.

Popisowe dania
Najsłynniejsza jest oczywiście kanapka kubańska. Chrupiący chleb podobny do francuskiej bagietki, ale o lżejszej fakturze, jest napełniony pieczoną wieprzowiną, szynką, szwajcarskim serem i piklami. Warto wspomnieć, że Kubańczycy bardzo lubią pieczoną wieprzowinę, zawsze przyprawioną czosnkiem. Lechon asado to absolutna gwiazda kuchni kubańskiej. To pieczone prosie przyprawione czosnkiem i kwaśną pomarańczą. Przyrządza się je na grillu wyłożonym liśćmi bananowca. Inne znane kubańskie danie to palamillo - filet z wołowiny, rozbity i przyprawiony kwaśną pomarańczą i cebulą.

Maurowie i chrześcijanie, czyli klasyka kuchni kubańskiej
Moros y Christianos to wszechobecne danie w kuchni kubańskiej, składające się przede wszystkim z czarnej fasoli i białego ryżu. Nazwa tej potrawy jest fascynującym odniesieniem do średniowiecznej Hiszpanii, gdy Maurowie z Afryki Północnej walczyli z Chrześcijanami o kontrolę nad Hiszpanią. Maurowie i chrześcijanie jest daniem narodowym, przygotowywanym z okazji ważnych uroczystości rodzinnych. Czarna fasola pojawia się również w słynnej kubańskiej zupie, którą wzbogaca smak oregano, papryki, cebuli i czosnku. Innym klasycznym daniem jest tostones, czyli plantany w plastrach smażone na tłuszczu.

Kubańskie desery
Kuba to kraj, którego główną uprawą jest trzcina cukrowa. Więc w tradycyjnej kubańskiej kuchni nie może zabraknąć deserów. Mają one trzy smaki: słodki, słodszy i najsłodszy. Kubańczycy nigdy nie skąpią cukru, a ich desery należą bez wątpienia do najsłodszych na świecie.

Jednym z najpopularniejszych deserów jest flan. To także jeden z najprostszych deserów na świecie. Delikatna i kremowa konsystencja sprawia, że dosłownie rozpływa się w ustach. Flan można podawać na ciepło lub na zimno, ale ważne jest, aby wlać dużo syropu na wierzch. Na prawdziwą ucztę, można zamówić flan con coco rallado, czyli flan ze słodzonym rozdrobnionym kokosem. Flan można znaleźć w menu większości kubańskich restauracji, a nawet kupić go w piekarni.

Kolejny kubański rarytas to turrones. Te cukierki migdałowe są tradycyjnymi świątecznymi słodyczami na Kubie. Występują w kilku smakach, w tym czekoladowym, nugatowym, orzechowym, miodowym oraz owocowym.

W każdej kubańskiej piekarni znajdziemy także capuchinos, czyli małe ciasteczka o ciekawym stożkowym kształcie. Ciasto zawiera bardzo dużą ilość żółtek, stąd ich kolor, a każde ciasteczko wypełnia słodki syrop cukrowy.

Warto przeczytać