Kuchnia meksykańska stanowi fascynującą mieszankę rozmaitych tradycji. To kuchnia, która działa na wszystkie zmysły. Bogata w różnorodne smaki, zapachy i kolory. Jest nieodłącznym elementem świętowania, ale i ważnym aspektem celebrowania życia.

Charakterystyka kuchni meksykańskiej

Kuchnia meksykańska wywołuje chyba u każdego Europejczyka podobne skojarzenia. Papryka, fasola, ostre chili i przepyszne tortille. Meksykanie używają wielu rozmaitych przypraw. Dzięki temu każde z przyrządzanych przez nich dań zyskuje specyficzny smak i wyjątkowy aromat. Warto podkreślić, że tradycyjna kuchnia meksykańska pełna jest wpływów indiańskich oraz spuścizny hiszpańskich konkwistadorów. Jej bazę stanowią trzy warzywa: papryka, fasola oraz kukurydza. Z tych trzech warzyw Meksykanie potrafią wyczarować bardzo szeroką gamę potraw. Należy jednak podkreślić, że papryka występuje tu w różnych odmianach, a sama fasola ma ponad 20 odmian. Większość potraw meksykańskich jest sporządzanych z tzw. masy nixtamalera. Powstaje ona wyniku specjalnego procesu gotowania ziaren kukurydzy.

Tradycje kuchni meksykańskiej

Mało, kto zdaje sobie sprawę z tego, że kuchnia meksykańska znalazła swoje miejsce na Liście Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Jest na niej od 2010 roku. Świadczy to o ogromnej roli i bogactwie tej kuchni. Różnorodność smaków, kolorów i aromatów jest doskonałym odzwierciedleniem podejścia Meksykan  do spożywania posiłków. Bardzo często towarzyszy temu taniec, śpiew oraz meksykańska fiesta.

Ogromny wpływ na charakter kuchni Meksyku ma również religijność mieszkańców tego kraju oraz żywe podtrzymywanie tradycji związanych z wiarą chrześcijańską. Indianie zamieszkujący teren Meksyku w ogóle nie znali smaku mięsa. Obca im była wołowina czy wieprzowina. Dopiero przybyła tu ludność hiszpańska ukierunkowała meksykańską kuchnie na dwa okresy. Czas Wielkiego Postu, którego ściśle przestrzegano oraz czas poza nim, kiedy dozwolone było spożywanie wszystkich dań. Ciekawym zwyczajem są w Meksyku czekoladowe podwieczorki wielkanocne, podczas których zaproszoną rodzinę i znajomych częstuje się własnoręcznie przyrządzonymi słodkościami.

Kuchnia meksykańska wprowadziła do kuchni świata wiele nowych dań i nieodkrytych wcześniej smaków. To dzięki niej Europejczycy mogą cieszyć się smakiem ziemniaków, dyni, batatów czy awokado. Tradycyjne dania pochodzące z Meksyku, które jest w stanie wymienić chyba każdy z nas to:

- tortilla na bazie kukurydzy,

- mięsne buritto,

- chili con carne,

- guacamole,

- nachos z różnego rodzaju salsami,

- enchiladas oraz

- tacos.

Potrawy Meksykańskie to doskonały wybór dla wszystkich ceniących sycące oraz pikantne dania. Należy z pewnością do jednych z najbardziej inspirujących kuchni świata.

 

Warto przeczytać