Kuchnia wietnamska

Dziś porozmawiamy o kuchni wietnamskiej, która przez ostatnie kilka lat w Polsce cieszy się rosnącą popularnością. Powstają restauracje i knajpki, które nierzadko prowadzą sami Wietnamczycy – a oferują same pyszności prosto z tradycyjnej wietnamskiej kuchni. Co ciekawe, jeszcze do niedawna królowały u nas inne kuchnie Dalekiego Wschodu – japońska, chińska czy tajska, dziś przyszedł czas na kuchnie sąsiadów, takie jak właśnie kuchnia wietnamska, laotańska, malezyjska czy kambodżańska. W dzisiejszym artykule przybliżymy specyfikę kuchni wietnamskiej, jej historię oraz opowiemy o potrawach, które sprawdzają się na naszych stołach. Koniecznie przeczytaj!

Co kształtowało kuchnię wietnamską?
Na tle kuchni Dalekiego Wschodu kuchnia wietnamska wypada całkiem interesująco – mówi się o niej jako o jednej z najzdrowszych pośród kuchni azjatyckich. Jej dodatkowym atutem są nieskomplikowane przepisy (zwykle jednogarnkowe) oraz niska cena produktów. Oczywiście, w warunkach polskich niektóre składniki mogą uchodzić za luksusowe, ale wcale nie tak trudno znaleźć im zamienniki. Na to, co gotują Wietnamczycy duży wpływ mieli Chińczycy, Hindusi i Francuzi. Zaskoczeni? Wystarczy jednak popatrzeć na historię Wietnamu, by przekonać się dlaczego. Francuzi przez setki lat kolonizowali Wietnam w ramach tzw. Wielkich Odkryć Geograficznych i poszerzaniu ekspansji narodów europejskich. Hindusi kilka wieków temu przybywali na tereny tego kraju tworząc szlak handlowy, przy czym często osiedlali się i żenili z lokalnymi mieszkańcami. Natomiast Chińczycy są jednym z sąsiadów Wietnamu, więc naturalnie te kultury krzyżowały się przez lata. Zatem jakie z wymienionych trzech kuchni odnajdziemy w kuchni wietnamskiej? Francuzi zapisali się w historii kuchni wietnamskiej bagietkami oraz śniadaniami na słodko, Hindusi – zostawili tradycje jedzenia potraw wegetariańskich i smaku curry, natomiast Chińczycy technikę posługiwania się słynnymi pałeczkami oraz sposoby przygotowywania posiłków.

Specyfika kuchni wietnamskiej: kuchnia regionalna
Ze względu na geograficzne ukształtowanie państwa, a konkretnie jego kształt – Wietnam jest bardzo długi i raczej wąski, wyróżnia się trzy typy kuchni regionalnej: północną, centralną i południową. Na północy Wietnamu jest najzimniej, więc tę część charakteryzują głównie potrawy mięsne z małą ilością ziół i warzyw – mieszkańcy dostarczają sobie głównie duże ilości zwierzęcego tłuszczu. Wietnamczycy z tej części kraju jedzą przede wszystkim wołowinę, co jest pozostałością po kulinarnych zwyczajach mongolskich najeźdźców z XIII wieku. Je się tutaj dwa-trzy razy dziennie, bez specjalnego kombinowania – chodzi o to, by się rozgrzewać. Zupełnym przeciwieństwem północy jest centralna część Wietnamu, bo stoły zastawia się tu różnorodnymi i kolorowymi potrawami. Jest to też kwestia kulturowa - w ten sposób można ocenić, jak zamożna jest dana rodzina, wiadomo, że im więcej potraw, tym więcej pieniędzy zostało wydanych. W południowej części Wietnamu ponad ilość ceni się jakość. Dostaniemy tu większe porcje niż w innych rejonach kraju, a jedzenie będzie doskonale doprawione, przez co smaczne. Kuchnia południa jest także uznana za najostrzejszą, bo gospodynie nie oszczędzają na czarnym pieprzu i ostrej papryce. Na południu je się też zdecydowanie najwięcej warzyw i owoców, często też korzysta się z kambodżańskich przepisów.

Ryż
Kuchnie Dalekiego Wschodu mają jeden łączący element – ryż. Niezależnie od kraju, do większości posiłków, które zamówimy dostaniemy ryż. W Wietnamie najczęściej spożywa się ryż kleisty, doskonały do przyrządzania też słodkich deserów. Ryż podawany jest do każdego posiłku, niezależnie od pory dnia i nocy. Często gotuje się go na parze, a następnie podaje się go w ogromnym półmisku na środek stołu, otoczony mniejszymi miseczkami, w których znajdują się przeróżne dodatki: warzywne, mięsne, rybne oraz sosy. Turyści zapłacą każde pieniądze za skosztowanie wyjątkowo popularnego azjatyckiego smażonego ryżu, którego smak trudno jest odtworzyć w naszych warunkach – zapewne wiele zależy od atmosfery danego miejsca oraz lokalnych przypraw. W Wietnamie czasem je się także makaron ryżowy albo makaron sojowy, ale to ryż jest zawsze podstawą. Poza tym to też najpowszechniej dostępny i najtańszy produkt, co ma ogromne znaczenie, szczególnie dla mniej zamożnych rodzin. Co ciekawe, w wietnamskich McDonaldach zamiast frytek dostaniemy ryż, bo za frytki musimy dopłacić. Jak już wspomnieliśmy powyżej, Wietnamczycy lubią też curry i są mistrzami w robieniu potraw o tym smaku. Z Wietnamu warto jest przywieść trochę przypraw na pamiątkę, a może i nawet kilogram ryżu, o ile zmieści nam się w bagażu. Jeśli nie jesteśmy w Wietnamie, produkty z tego kraju można kupić w sklepach tzw. kuchniach świata, nie są wcale takie drogie! Czasem warto porównać składniki sprowadzone z Wietnamu do polskich odpowiedników, być może znajdziemy znaczące różnice w smaku tych samych potraw.

Autor