Bardzo wyrazisty smak i ponadprzeciętny aromat to wspólny mianownik wszystkich dań kuchni meksykańskiej. Potrawy meksykańskie są, bowiem pełne ubogacających je przypraw takich, jak chili, pieprz cayenne, czosnek, cebula, oregano, kminek, słodka papryka, kolendra oraz goździki.
Kuchnia ta w dawnych czasach, jeszcze zanim w Meksyku pojawili się Hiszpanie, opierała się na fasoli, kukurydzy, chili oraz pomidorach. Z mięs dominowały ryby oraz mięso indycze. Hiszpanie przywieźli ze sobą wiele nowych produktów, jak chociażby wołowinę, wieprzowinę, cebulę, czosnek oraz pszenicę. W związku z tym powstawały zupełnie nowe dania. Jednak w wielu rejonach Meksyku, zwłaszcza tam, gdzie bieda często zagląda do garnków, podstawą diety są wciąż ogólnodostępne i bardzo tanie składniki: kukurydza, fasola, papryka i oczywiście nieodłączne papryczki chili.
Do meksykańskich dań dodaje się zawsze aromatyczne i bardzo pikantne mieszanki przypraw. Nasze europejskie podniebienia są niekiedy zbyt delikatne, aby znieść tak ostre potrawy. Jednak przyprawy nie tylko dodają smaku. Pełnią również rolę konserwantów i sprawiają, że potrawy nie psują się tak szybko. Zadaniem przypraw jest też podkręcenie metabolizmu, gdyż w czasie upałów apetyt może być bardzo mocno osłabiony. Co ciekawe, w Meksyku nie przyprawia się samych dań. Przyprawy dodawane są zazwyczaj do sosów, stanowiących jeden z głównych składników potraw.
Praktycznie w każdym regionie Meksyku występują charakterystyczne dania i tradycyjne potrawy. Na północy kuchnia pozostaje pod wpływem amerykańskiego Teksasu. Bardzo często określa się ją zresztą mianem tex-mex. Ze względu na dosyć surowe warunki klimatyczne oraz mało urodzajne gleby, mieszkańcy północnego Meksyku bardzo szybko zdobyli umiejętności hodowli bydła, przetwarzania mleka oraz innej żywności. Ich kuchnia jest prosta i w porównaniu do reszty Meksyku, łagodna. Dania charakteryzują się małą ilością składników, są natomiast niezwykle pożywne. Dominują tu takie potrawy, jak tortille z mąki pszennej, grillowane lub suszone mięso, placek pszenny z wołowiną, nazywany burrito de machaca, fasola oraz zupa serowa crema de queso.
W środkowym Meksyku kuchnia stanowi swoistą mieszankę kulinarną. Wpływy indiańskie zderzają się tu z europejskimi. Popularne są owoce oraz warzywa, fasola w rozmaitych odmianach, gorzka czekolada oraz ryby i owoce morza. Do regionalnych smakołyków należą smażone ziemniaki oraz żeberka wieprzowe.
Południowy Meksyk, ze względu na usytuowanie geograficzne, obfituje w ryby i owoce morza. Bardzo chętnie sięga się tutaj po owoce egzotyczne. Kuchnia południowo meksykańska jest także najbardziej zróżnicowana. W poszczególnych regionach dominują inne smaki. Dla przykładu Yucatan to królestwo smaków słodkich, podczas gdy w Oaxaca panują potrawy pikantne. Kuchnia południowego Meksyku jest bardzo ciekawa z jeszcze jednego powodu. Widać w niej jeszcze wpływy tradycji Majów i Azteków. Można, więc skosztować tutaj takich przysmaków, jak mrówcze jaja, pająki czy pasikoniki.
Warto przeczytać
- 13 lipca 2022
Meksyk to bez wątpienia niezwykły kraj, pełen sprzeczności, fascynujący swoją historią, tradycjami i obyczajowością. Przedstawiamy kilka faktów na temat Meksyku oraz...
Czytaj dalej- 8 lipca 2022
Aby móc cieszyć się podróżą do Meksyku, warto poświęcić chwilę na poznanie zasad obowiązujących w tym kraju. Bez względu na to czy jedziemy na zorganizowaną...
Czytaj dalej