Określenie „kuchnia meksykańska” jest bardzo nieprecyzyjne. Pod pojęciem tym kryje się, bowiem prawdziwa mieszanka rozmaitych kuchni regionalnych. Chociaż kuchnia Meksyku kojarzy się nam wszystkim z tortillami, tacos i burritos, to spotkamy tutaj wiele nieznanych i intrygujących potraw, występujących jedynie w Meksyku.

Kuchnia Północnego Meksyku

Kuchnia północnego obszaru Meksyku pełna jest wpływów amerykańskich. Powstało nawet specjalne jej określenie – tex-mex. Ziemie nie należą tutaj do specjalnie urodzajnych, a warunki klimatyczne są surowe. W związku z tym ludność przez lata zdobywała szereg doświadczeń i umiejętności dotyczących przechowywania żywności oraz jej przetwarzania. Potrawy nie są tak spektakularne i kolorowe, jak w pozostałych częściach kraju. Przygotowuje się je z mniejszej ilości składników. Charakterystyczne dla całego Meksyku tortille kukurydziane na północy przygotowuje się na bazie mąki pszennej. Faszerowane są zazwyczaj mięsem oraz fasolą. Najbardziej popularnym daniem Północnego Meksyku jest burrito de machaca, placek pszenny z wołowiną. Potrawa ta doskonale charakteryzuje kuchnię północno meksykańską. Jest prosta, treściwa, a jednocześnie bardzo smaczna. W tym rejonie Meksyku spotkamy się również z wieloma daniami jednogarnkowymi lub przyrządzanymi na grillu.                            

Kuchnia Meksyku Centralnego

 

Meksyk środkowy stanowi fascynującą mieszankę rozmaitych kultur, co oczywiście przekłada się również na różnorodność kulinarną. Można tu skosztować prawdziwej kulinarnej dumy Meksyku, czyli sosu mole poblano, o niezwykle złożonej recepturze. Jego składniki to między innymi migdały, orzeszki ziemne, mięso z kurczaka, goździki, pasta sezamowa oraz gorzka czekolada. Ta ostatnia jest niezwykle popularna w tej części kraju. Bywa bardzo często dodawana do wielu potraw, w celu podniesienia ich smaku. Życie toczy się tutaj wokół licznych targowisk, które można określić kulinarnym rajem. Ryby, owoce morza, soczyste i kolorowe owoce oraz warzywa, rozmaite gatunki fasoli. Można znaleźć tu praktycznie wszystko. Zwiedzanie targowisk meksykańskich bardzo często okazuje się ciekawą turystyczną atrakcją. Tym bardziej, że dają szansę spróbowania tradycyjnych regionalnych potraw, takich jak smażone ziemniaki czy smażone żeberka wieprzowe.

Kuchnia południowo meksykańska

Południe kraju to ogromne bogactwo kuchni zachodniego i wschodniego wybrzeża. W kuchni tego regionu mnóstwo jest, zatem ryb i owoców morza. Bardzo często przyrządza się je na sposób śródziemnomorski, z oliwkami, chili i kaparami. W żadnej innej części Meksyku nie używa się również tak wielu owoców egzotycznych, która są zupełnie obce Europejczykom. Bo któż z nas zna np. owoce guanabany czy mamei amerykańskiej? Wiele składników kuchni południowo meksykańskiej to spuścizna kuchni Majów i Azteków. Mrówcze jaja, pająki pasikoniki, larwy. Te rarytasy, powszechne w południowym Meksyku, u nas wywołują raczej odruch obrzydzenia. Może zupełnie niesłusznie. 

 

 

Warto przeczytać