Smaki Ameryki Południowej - przewodnik

Na długo przed tym, zanim Europejczycy odkryli Amerykę Południową, jej rdzenni mieszkańcy wiedzieli, jak uprawiać niewiarogodną liczbę roślin. Opracowali rozbudowane systemy nawadniania i potrafili tak zagospodarować strome górskie stoki Andów, aby nadawały się do uprawy żywności. Uprawiane były następujące rośliny: kukurydza, fasola, ziemniaki, słodkie ziemniaki, papryka chili, awokado, orzeszki ziemne, kakaowce, a ze zwierząt hodowano głównie lamy i świnki morskie. Każdy region opracował swoje własne, tradycyjne potrawy.

Wpływy europejskie
Kiedy przybyli Europejczycy, wprowadzili do bogatej już kuchni południowoamerykańskiej własne produkty i niektóre rodzime potrawy. W ten sposób w Ameryce Południowej pojawiły się świnie, krowy, kozy, kurczęta, drzewa cytrusowe, pszenica oraz migdały. Europejczycy nauczyli tubylców robić swoje ulubione potrawy hiszpańskie, włoskie i portugalskie z lokalnych składników. Tradycyjne metody gotowania stosowane wcześniej przez Indian zostały dostosowane i zmodyfikowane, a nowo dostępne produkty z Europy były mieszane z lokalnymi. Imigranci z Azji i Afryki wzbogacili tę kuchnię o swoje tradycje kulinarne. Wszystko to mieszało się, aby stać się różnorodną i ekscytującą kuchnią, która istnieje dzisiaj.

Kuchnia południowoamerykańska dzisiaj
Niektóre lokalne potrawy i produkty nie zostały włączone do europejskiej kuchni, która dominuje w dużych miastach, takich jak Buenos Aires i Santiago. Ale rdzenni mieszkańcy nadal je jedzą. Ostatnio zostały one ponownie odkryte. Szefowie kuchni w modnych restauracjach korzystają teraz z takich produktów, jak mięso alpaki, ziarna quinoa i kiwicha oraz niezwykłe bulwy takie, jak yuca i maka, przyrządzając je w wyrafinowany sposób.

Kuchnia Nuevo Latino jest przykładem globalnej wymiany gastronomicznej, która odbywa się dzisiaj, łącząc tradycyjne łacińskie smaki z globalnymi trendami żywnościowymi. Reszta świata zainteresowała się kuchnią Ameryki Południowej i pojawiły się nowe kombinacje. Ale tradycyjnie kulinarne tradycje Ameryki Łacińskiej pozostają nienaruszone. Jeśli jeszcze nie znacie kuchni południowoamerykańskiej, spróbujcie niektórych jej zdań. Zakochacie się od pierwszego kęsa.

Niektóre kluczowe produkty i dania południowoamerykańskie
Kukurydza hodowana jest w Ameryce Południowej od ponad 5000 lat i jest prawdopodobnie największym wkładem Ameryki Południowej w produkcji żywności do reszty świata. Kukurydza jest kluczowym składnikiem wielu podstawowych potraw, takich jak Arenas (chleb kukurydziany), tamales, różne pastele (zapiekanki lub pikantne tarty) oraz chicha, starożytny, popularny w dalszym ciągu napój.

Ziemniaki rywalizują z kukurydzą o miano najstarszej i najważniejszej uprawy Ameryki Południowej. Setki odmian ziemniaków są dzisiaj wciąż uprawiane w Andach, więc nic dziwnego, że istnieje nieskończona liczba przepisów na potrawy ziemniaczane. Ziemniaki są smażone, podawane w postaci puree, liofilizowane, pieczone i łączone z sosami. Serwuje się je do wielu ukochanych potraw.

Papryka jest najważniejszym składnikiem przyprawowym w południowoamerykańskiej kuchni. Są zarówno słodkie, jak i ostre odmiany i wykorzystuje się je na wiele twórczych sposobów.

Do wielu dań kuchni południowoamerykańskiej dodaje się owoce egzotyczne. Ich asortyment jest tutaj niezwykle bogaty. Kokos, cherimoya, mango, guawa, ananas, papaja, lucuma. Lista jest bardzo długa. Owoce tropikalne to prawdziwe gwiazdy wielu smacznych deserów. Cudownie orzeźwiają pikantne potrawy i sałatki.

Queso fresco lub Queso Blanco, rodzaj świeżego sera to kolejna potrawa kuchni południowoamerykańskiej. Powstaje z krowiego mleka i jest lekko solony. Dodaje się go do sosów lub rozdrobniony wrzuca do sałatek.

Autor