Poznawanie nowych krajów wiąże się nie tylko z odwiedzaniem charakterystycznych dla nich miejsc i zabytków oraz kontaktem z ich mieszkańcami. To również szansa na spróbowanie zupełnie nowych, nieznanych potraw oraz odkrycie obcych smaków. Przedstawiamy potrawy, które warto wybrać z menu odwiedzając europejskie kraje.

Hiszpańskie tapas

Tapas to typowa hiszpańska przekąska, choć słowo przekąska nie do końca oddaje charakter tej wyjątkowej potrawy. Bo tapas to prawdziwa uczta smaków. Składa się z wielu różnorodnych przekąsek, które podawane są wraz z piwem. Tapas jest idealną propozycją podczas wspólnego biesiadowania z przyjaciółmi. Zamawiając tapas należy zadbać o ich duży wybór, wiele wersji smakowych i odpowiednią ilość. Chociaż tapas to przekąski, każdy z biesiadników powinien najeść się nimi do syta. Charakterystyczne tapas to Chocos, czyli panierowane kawałki sepi, Mejillones, a więc małże czy Bombas, mięso różnych gatunków ryb smażone w panierce podawane w towarzystwie sosu czosnkowego.

Węgierski Langosz

Węgry słyną z wielu smacznych potraw. Sztandarową są z pewnością langosze, czyli placki na bazie drożdży, mąki i wody. Smaży się je na głębokim tłuszczu, a składniki, którymi się je obkłada wybierają sami klienci. Co zazwyczaj ląduje na langoszu? Tarty ser, czosnek, śmietana, sery pleśniowe, suszone pomidory oraz ostre papryczki. Jeżeli chcemy zjeść sycący posiłek, langosz jest najlepszym wyborem. Zwłaszcza, że podróżując przez Węgry z tymi plackami spotkamy się na każdym kroku. Podawane są zarówno w restauracjach, jak ulicznych budkach czy minibarach.

Duńskie frikadelle i pasztet z wątróbki na gorąco

Miłośnicy mięsnych potraw z pewnością będą zachwyceni potrawami serwowanymi w Dani. Do najpopularniejszych należą frikadelle, czyli klopsiki przyrządzane z mielonego mięsa w bardzo gęstym sosie. Podaje się je z reguły z ogórkami oraz sałatką ziemniaczaną. Jeżeli potrzebujemy dania, które nas rozgrzeje i doda nieco energii do zwiedzania, jest to idealny wybór. Podobnie zresztą jak gorący pasztet z wątróbki, podawany z dodatkiem smażonego boczku i pieczarek. Od razu można się przekonać, że znajdujemy się na północy Europy.

To oczywiście jedne z wielu przykładów potraw charakterystycznych dla wymienionych europejskich krajów. Każde państwo w Europie może pochwalić się daniem, będącym swoistym spécialité de la maison.

 

 

Warto przeczytać