Zasmakuj we włoskiej kuchni!

Jeśli chesz spróbować dobrego jedzenia to koniecznie powinieneś spróbować prawdziwej, włoskiej kuchni. Nie bez powodu włoskie dania są znane i serwowane niemal na całym świecie. Kto z nas wyobraża sobie teraz życie bez pizzy lub włoskiego makaronu? Na pewno byłoby mniej smakowite! A co z włoskimi serami i winami? Nie wspominając o pysznych włoskich deserach, które aż rozpływają się w ustach! Włoska kuchnia to na pewno jedna z kuchni świata, którą należy koniecznie spróbować, a gwarantuję, że się w niej zakochasz! Włoska oliwa, ciasto… nie jest to może najlżejsza kuchnia, bo włosi lubią jeść do syta i delektować się każdym kęsem, a nie ukrywajmy się – zwykle gdy coś dobrze smakuje, zwykle niestety, ale posiada też wiele kalorii. Nie jest to więc może kuchnia na co dzień dla osób na diecie, ale raz w miesiącu na pewno możemy sobie pozwolić na takie pyszności! Poniżej znajdziesz artykuł, dotyczący włoskiej kuchni i tego co warto w niej spróbować. Zapraszam do lektury!

Kilka słów o samej kuchni włoskiej

Przede wszystkim kuchnia włoska to kuchnia w której używa się bardzo wielu warzyw, parmezanu oraz przypraw takich jak rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia, estragon i pieprz. Do większości dań stosuje się również oliwę, czosnek, oliwki, cebulę i oczywiście pomidory. Owoce morza oraz potrawy mączne to dania w których wyspecjalizowana jest kuchnia włoska. Poza tym dużym atutem kuchni włoskiej jest to, że jest bardzo zróżnicowana, w zależności od regionu Włoch. Na przykład na południu Włoch zdecydowanie przeważają wszelkiego rodzaju makarony oraz oliwa, za to na północy używa się częściej ryżu, masła oraz polenty. Ponadto wato wiedzieć, że znany nam wszystkim Neapol słynie z tradycyjnej pizzy, Sycylia i Siena mogą poszczycić się z wyśmienitych deserów, natomiast w Bolonii będziemy mogli spróbować genialnego sosu mięsnego o znanej chyba niemal na całym świecie Bolognese. Warto także wiedzieć, że Florencja słynie z pysznego befsztyku oraz z smacznych dań mięsnych, rejon Dolina Aosty z fondue, Turyn szczyci się kurczakami, a Emilia-Romania znana jest z faszerowanych pierożków. Typowy włoski posiłek to oczywiście przystawka, zwana antipasto, po czy ma miejsce pierwszy posiłek, czyli primo piatto – tutaj serwujemy zwykle zupę, makaron lub danie mączne i drugie danie czyli secondo piatto – zwykłe są to ryby, drób albo mięso plus sałata. Na koniec zwykle serwuje się pyszny deser jakim może być tirami su lub panna cotta.

Poznaj przepis na tradycyjną włoską pizze!

Aby przygotować włoską pizze będziesz potrzebować takich składników jak: ok. 300 ml ciepłej wody, 25 g świeżych drożdży, 2 łyżeczki soli, 0,5 kg mąki (najlepiej typ 0), 2 łyżeczki cukru oraz cztery łyżki oliwy z oliwek. Gdy masz już niezbędne składniki do wymieszaj drożdże z cukrem i z ciepłą wodą (100 mililitrów), po czym odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na czas około 12 minut. Gdy ciasto będzie rosło to wymieszaj mąkę z solą w dużej misce, po czym dodaj rozczyn i resztę wody do ciasta (pamiętaj aby dolewać je stopniowo wyrabiając ciasto, ponieważ w ten sposób możesz kontrolować konsystencje ciasta). Następnie musisz wyrabiać ciasto przez około 10 do 15 minut (generalnie do momentu, kiedy poczujesz, że odkleja Ci się od ręki). Gdy ciasto będzie gotowe to przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Potem wyrośnięte ciasto podziel na 3 części i wyrabiaj aż ciasto stanie się gładkie. Uformuj z niego 3 kulki i odstaw ponownie na 20 minut. Gdy wyrośnie to kulki rozwałkuj na placek o średnicy około 32 centymetrów i połóż na blaszkę wysmarowaną oliwą. Jeśli zobaczysz, że ciasto trochę podrosło to nałóż składniki, które chcesz aby znalazły się na Twojej pizzy. Nagrzej piekarnik do 250 stopni Celsjusza i włóż blachę z pizzą do piekarnika. Całość piecz około 10 do 15 minut, po czym wyjmij chrupiącą pizze z piekarnika. I gotowe! Smacznego!

Autor