Kolejną część naszego przeglądu kuchni meksykańskiej rozpoczynamy od deseru. Bo kuchnia Meksyku to nie tylko wyśmienite, pikantne potrawy. To również pyszne desery w rozmaitej postaci.

Pan de Muerto

Pan de Muerto to tradycyjne meksykańskie bułeczki, które pieczone są z okazji Święta Zmarłych. Święto to w przeciwieństwie do naszego Dnia Wszystkich Świętych obchodzone jest bardzo radośnie. Meksykanie bawią się nie tylko na ulicach, ale i na cmentarzach. Oczywiście bułeczki można przygotowywać w ciągu całego roku, ale na Święto Zmarłych zyskują wygląd czaszki ze skrzyżowanymi piszczelami. Składniki potrzebne do wykonania około 9 bułeczek to:

- 250 g mąki pszennej,

- 80 g cukru,

- 4 jaja,

- 30 g masła,

- 30 g smalcu,

- 10 g drożdży instant,

- szczypta soli,

- sezam.

Pierwszym krokiem w przygotowaniu bułeczek jest połączenie masła oraz smalcu. Następnie dodajemy kolejne składniki: mąkę, cukier, drożdże i sól. Wbijamy 3 jajka i przez około 15 minut zagniatamy ciasto. Odstawiamy je na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości piłeczki golfowej i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki zgniatamy spłaszczając je, a na wierzchu układamy paseczki ciasta krzyżujące się po środku. W miejscu skrzyżowania umieszczamy jeszcze niewielką kuleczkę z ciasta. Tak przygotowane bułeczki należy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Salsa pomidorowa Pico de Gallo

Kuchnia meksykańska bez sals nie byłaby kuchnią meksykańską. Przedstawiamy przepis na salsę pomidorową, która bywa dodatkiem do wielu dań. Jest niezwykle świeża i wyjątkowo aromatyczna. Może stanowić prawdziwe ukoronowanie potrawy. Oto jej składniki:

- 3-4 posiekane w kostkę pomidory,

- pół posiekanej cebuli,

- pół drobniutko posiekanej papryczki chili ew. jalapeno

- garść posiekanej świeżej kolendry,

- drobno posiekany ząbek czosnku,

- 2 łyżki soku z limonki,

- sól i pieprz.

Wykonanie salsy jest banalnie proste. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Przed podaniem należy odstawić Pico de Gallo na 10 minut w temperaturze pokojowej. Wówczas salsa przejdzie wszystkimi aromatami.

Chili con Carne w tortilli

Chili con Carne to danie bardzo łatwe do przyrządzenia, bo jednogarnkowe, smaczne i treściwe. Najlepiej smakuje w towarzystwie placków tortilli. Do przyrządzenia Chili con Carne potrzebne jest:

- 500 g mielonej wołowiny,

- puszka pomidorów bez skórki,

- puszka czerwonej fasoli,

- puszka kukurydzy,

- pół żółtej papryki pokrojonej w kostkę,

- pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę,

- jedna mała, drobno posiekana papryczka jalapeno,

- pokrojona w kostkę cebula,

- kostka bulionu wołowego,

- jedna łyżka oliwy z oliwek,

- dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz

- przyprawy: jedna łyżeczka kuminu, jedna łyżeczka suszonego oregano, jedna łyżeczka chilli, sól i pieprz.

Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy cebulę smażąc, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek, chilli, kumin oraz oregano, a po minucie mięso. Gdy mięso się zrumieni dorzucamy pomidory razem z zalewą. Dolewamy 250 ml bulionu wołowego i wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pod przykryciem dusimy około 20 minut. Dodajemy paprykę i dusimy kolejne 20 minut aż papryka zmięknie. Na koniec dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę i pozostawiamy potrawę jeszcze chwilę na ogniu, aby smaki i aromaty dobrze się połączyły. Podajemy na gorąco w placuszkach tortilli. 

 

Warto przeczytać