Charakterystyka kuchni wietnamskiej

Ostatnimi czasy w Polsce coraz większą popularnością cieszą się kuchnie z krajów Dalekiego Wschodu. Jeśli jeszcze kilkanaście lat temu Chiny kojarzyliśmy z zupkami błyskawicznymi, a Japonię z potrawami z surowych ryb, obecnie z każdym rokiem rośnie nasza świadomość o kuchniach innych państw. Dzisiaj porozmawiamy o kuchni wietnamskiej, wciąż jeszcze nie odkrytej na polskich stołach. Czym się charakteryzuje? Jakie są najpopularniejsze potrawy?

Wpływy
Zacznijmy od tego, że kuchnię wietnamską uważa się za jedną z bardziej interesujących, ale i zdrowych kuchni w Azji. Na jej kształtowanie się wpływała kuchnia chińska, indyjska i … francuska. Zaskoczeni? Wszystko dzięki francuskim kolonizatorom, którzy setki lat temu wyruszyli na podbój świata i pozostawili po sobie elementy swojej kultury w najdalszych zakątkach. Kuchnia wietnamska od chińskiej pożyczyła sposób jedzenia, czyli słynne pałeczki oraz niektóre metody przyrządzania (słynne woki), od francuskiej – miłość do bagietek, a od indyjskiej wiele wegetariańskich przepisów.

Kuchnia regionalna
Ze względu na geograficzne ukształtowanie Wietnamu – jest to państwo bardzo długie – wyróżnia się trzy typy kuchni regionalnej: północną, centralną i południową. Na północy Wietnamu mieszkańcy używają mniej ziół i warzyw, zapewne ze względu na surowy klimat. Je się w zamian za to duże ilości mięsa, w szczególności wołowiny – a z kolei ten zwyczaj pozostał tu po najeździe Mongołów w XIII wieku. W centralnej części państwa je się iście po królewsku, bo stoły zastawia się różnorodnymi potrawami i każdy wybiera to, na co akurat ma ochotę. Po tym rozpoznaje się również zamożność danej rodziny, bo im bogatsza „oferta” na stole, tym więcej pieniędzy posiada ród. Natomiast kuchnia południa idzie w jakość, a nie w ilość. Porcje są znacznie większe niż w innych rejonach, hojnie sypie się także przyprawy, w tym czarny pieprz. Dlatego kuchnia południa uchodzi za najostrzejszą z regionalnych oraz najbardziej fantazyjną. Nierzadko w jednym daniu dostaniemy mieszankę owoców i warzyw – to z kolei wpływ Kambodży.

Nieśmierelny ryż
To, co łączy kuchnie w całej Azji to ryż. W Wietnamie ulubioną odmianą ryżu jest ryż kleisty, z którego sporządza się również desery. Generalnie ryż je się praktycznie do każdego posiłku z warzywnymi i/lub mięsnymi dodatkami oraz różnymi sosami. Taki zestaw to wręcz „nieśmiertelny” zestaw w Azji. Jeśli Wietnamczykom znudzi się jedzenie ryżu, zamieniają go na makaron, szczególnie w wersji smażonej. Do popularnych potraw należy też curry (co ewidentnie jest wpływem z kuchni indyjskiej).

Mieszanki, mieszanki
Jakie są najczęściej używane wietnamskie przyprawy? Przede wszystkim te ostre, jak imbir i czarny pieprz. Do imbiru Wietnamczycy pałają szczególną miłością, ponieważ znany on jest z świetnych właściwości przeciwzapalnych oraz pomaga w procesach trawiennych. Nie mówiąc już o jego charakterystycznym smaku. Niemal do każdej potrawy dostaniemy też sos rybny lub sos sojowy – chociaż ten ostatni jedzą chyba tylko z przyzwoitości (niespecjalnie za nim przepadają).

Zupy
Wietnamczycy bardzo lubią jeść zupy, być może dlatego, że świetnie rozgrzewają i sycą. Do ulubionych zup należy zupa Canh rau, do której przyrządzenia potrzebujemy dwóch ząbków czosnku, kawałka imbiru, papryczki chili, cebuli, łyżki oleju, bulionu warzywnego, trochę marchewki, kalafiora, fasolki szparagowej, pęczku kolendry, soli i pieprzu oraz makaronu. Jak widać po samych składnikach, zupa jest ostra, aromatyczna i wyrazista. Wietnamczycy uwielbiają właśnie takie smaki, a najchętniej doprawialiby każdą potrawę garścią świeżych ziół i wspomnianym już sosem rybnym. Wietnamskie zupy charakteryzują się zawartością dużej ilości warzyw i przypraw, rzadziej gotuje się ja na mięsie – zamiast tego używa się oliwy albo oleju.

Sałatki
Je się tutaj też dużo sałatek. Do popularnych należy wietnamska sałatka z kurczakiem, w którą główną rolę obok kurczaka pełni kapusta pekińska. Dodatkowo potrzebujemy: marchewki, mięty, bazylii, kiełków sojowych i kawałków pieczonego kurczaka. Jak widać nie jest to potrawa spotykana w Polsce. Charakteryzuje się orzeźwieniem oraz dużą zawartością ziół. Być może dlatego o kuchni wietnamskiej mówi się jako o jednej z najzdrowszych kuchni na świecie – je się tu lekko i zdrowo, a Wietnamczycy nie narzekają na nadwagę.

Napoje
Słynna herbatka po wietnamsku to herbata podawana z dużą ilością cukru i mleka. Poza tym popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju zielone herbaty, w tym ulubiona - jaśminowa. Jeśli kiedykolwiek będziecie w Wietnamie pamiętajcie, że opakowanie oryginalnej wietnamskiej zielonej herbaty jaśminowej będzie wspaniałą pamiątką z tej egzotycznej podróży. Koniecznie przywieźcie też ze sobą jakąś mieszankę przypraw!

Autor