Kuchnie świata to inspiracje kulinarne z których możemy czerpać każdego dnia. Oczywiście trudno wykonać jakieś konkretne danie z danego kontynentu, jeśli nie posiadamy odpowiednich składników, ale coraz częściej w dużych miastach możemy spotkać się ze sklepami z szyldem „Kuchnie świata” gdzie mamy możliwość zakupienia różnych składników, charakterystycznych dla kuchni danego kraju. Oczywiście tak przygotowany posiłek nigdy nie dorówna potrawie serwowanej w oryginalnej wersji na miejscu w danym państwie, ale zawsze da nam jakiś przedsmak oraz wiedzę na temat tego, jak tego rodzaju kuchnia smakuje i jak jest przyrządzana. Bardzo ciekawą, smaczną oraz cieszącą się coraz większą popularnością w ostatnich czasach jest kuchnia meksykańska, której chciałabym poświęcić tej artykuł. Zapraszam do lektury!

Kuchnia meksykańska – co musisz o niej wiedzieć?
Kuchnia meksykańska – to kuchnia niezwykła, ponieważ poza tym, że łączy ona tradycje tubylczych Indian oraz wpływów konkwistadorów to jest to kuchnia bardzo wyrazista oraz (tak jak sami meksykanie) z temperamentem. Bazuje ona przede wszystkim na fasoli, papryczkach chilli i oczywiście kukurydzy. Warto wspomnieć także o tym, że w kuchni meksykańskiej możemy odnaleźć bardzo znaczący wpływ także innych kuchni świata, takich jak afrykańska, filipińska, libańska, chińska, austrowęgierska, turecka, francuska czy włoska. W Meksyku możemy spotkać się z różnymi odmianami kukurydzy, takimi jak: kolorowa, czarna, biała, żółta, czerwona oraz błękitna. Co ciekawe, wedle podań Majów człowiek został stworzony przez swych bogów z połączenia masy kukurydzianej oraz własnej krwi. Mało tego, w Meksyku kukurydza była czczona w postaci bóstwa o nazwie Centeotla, który był uosobieniem kolby kukurydzianej.

Jak powstają meksykańskie tortille?
Tutaj także możemy doszukać się legend i ciekawych historii, ponieważ przyjmuje się, że człowiek został uformowany z masy kukurydzianej, która została zrobiona wedle przepisu bogini Chicomecoatl. Jeszcze bardziej interesujące jest to, że to właśnie tego samego przepisy używa się do dzisiaj w procesie wyrabiania tortilli kukurydzianych. Jej przygotowanie odbywa się w ten sposób, że jest masa kukurydziana jest namaczana w ciepłej wodzie z dodatkiem wapna oraz suchych ziaren kukurydzy (nosi ona nazwę nixtamal). Masa ta stanowi bazę dla podstaw kuchni meksykańskiej, ponieważ to z niej wykonuje się słynne tortille, które uznawane są za chleb dla mieszkańców Meksyku. Ponadto z tej masy przygotowuje się również pinole i totopos (u nas znane pod popularną nazwą Nachos), które doskonale sprawdzają się w trakcie podróży jako sucha, kukurydziana przekąska, która w gorących oraz trudnych warunkach geograficznych w jakich znajduje się Meksyk – nie psuły się. Z tej masy robi się także tlacoyos (czyli masę, która jest nadziewana różnymi składnikami), tamales (nadziewane, kukurydzane kulki, które są gotowane na parze) oraz atole (takie specjalne napoje z dodatkiem miodu, chilli lub soli).

Po meksykańsku- czyli na pikantnie!
Chyba niemal każdy, gdy pomyśli o Meksyku i jego kuchni to automatycznie myśli o pikantnych potrawach i chilli. Jest ona najważniejszą przyprawą meksykańską, którą dodaje się niemal wszędzie. Co ciekawe w czasach hiszpańskich ta przyprawa była dodawana nawet napojów, owoców, przekąsek, czekolady oraz do takich potraw jak zupy, sałatki, tomales, atoles czy tlacoyos. Musisz wiedzieć, że w Meksyku istnieje aż 90 gatunków chilli, które różnią się intensywnością w smaku, wielkością, kształtem oraz kolorem.

Warto przeczytać